Tæt tørvemos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tæt tørvemos
Tæt tørvemos (Sphagnum compactum) Foto: Bernd Haynold
Tæt tørvemos (Sphagnum compactum)
Foto: Bernd Haynold
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Bryophyta (Mosser)
Klasse Sphagnopsida
Orden Sphagnales (Tørvemos-ordenen)
Familie Sphagnaceae (Tørvemos-familien)
Slægt Sphagnum (Tørvemos)
Art S. compactum
Videnskabeligt artsnavn
Sphagnum compactum
Lam. & DC.
Hjælp til læsning af taksobokse

Tæt tørvemos (Sphagnum compactum) er en art i slægten tørvemos. Den har sin naturlige udbredelse Afrika, Europa, Sibirien, Nordamerika, Sydøstasien, Australien og New Zealand. I Danmark findes den hist og her, hvor levestedet er velegnet, dvs med fuldt lys på hedemoser eller højmoser med surt, stående vand og lavt næringsindhold[1].

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Tæt tørvemos danner tætte og kompakte, hvælvede tuer. Plantens centrale stængel er lysebrun til rent brun og rund i tværsnit. Stængelbladene er små, trekantede og oppustede (sukkulentagtige). Sidegrenene er korte, og grenbladene er udadbøjede og oppustede med en but, bådformet spids. Plantens farve er lysegrøn eller blegt olivengrøn.

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Indikatorværdier
Tæt tørvemos
L = 8 T = 3 K = 6 F = 7 R = 2 N = x

Tæt tørvemos har hjemme i Afrika, Europa, Sibirien, Nordamerika, Sydøstasien, Australien og New Zealand. Alle steder foretrækker den vedvarende våde voksesteder i fuldt lys og med lavt pH og ringe næringsindhold. I Danmark er den almindelig i hedemoser og højmoser i Vestjylland, mens den kun ses sjældent i resten af landet[1].

I New Forest sydvest for Southampton er hen mod 10 % af arealet dækket af hedeagtige og vandlidende eller helt vanddækkede partier. Her vokser arten sammen med bl.a. blåtop, brun næbfrø, børstesiv, hedelyng, klokkelyng, liden soldug, liden ulvefod, rundbladet soldug, skebladet tørvemos og tuekogleaks[2]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

tæt tørvemos.
Biotop.

Note[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Fugle og Natur: tæt tørvemos
  2. ^ Forestry Commission: ’’ The new Forest Heathlands’’ Arkiveret 8. oktober 2012 hos Wayback Machine – grundig og argumenterende gennemgang af disse moseområder (på (engelsk))


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: