Klokkelyng

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Klokkelyng
Erica-tetralix-blomst.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Ericales (Lyng-ordenen)
Familie Ericaceae (Lyng-familien)
Slægt Erica (Lyng)
Art E. tetralix
Videnskabeligt artsnavn
Erica tetralix
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Klokkelyng (Erica tetralix), ofte skrevet klokke-lyng, er en 10-25 cm høj, stedsegrøn dværgbusk med en tuet og lidt ranglet vækstform. Den har forholdsvis store, klokkeformede blomster, og det sammen med dens hårdførhed har betydet, at planten bruges en del som bunddække i surbundsbede.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Klokkelyng er en stedsegrøn dværgbusk med en tuet og lidt ranglet vækstform. Barken er først grågrøn og håret. Senere bliver den gråbrun og glat. Knopperne er kransstillede, ganske små og lysegrønne. Bladene er linjeformede med indrullede rande. Oversiden er grågrøn på grund af grålig hårklædning. Undersiden er hvid, men ses næsten ikke. Blomsterne sidder i endestillede skærme. De er krukkeformede, lyserøde og nikkende. Frugterne er tørre kapsler, der modner godt med mange, spiredygtige frø. Højde x bredde og årlig tilvækst:: 0,40 x 0,40 (4 x 4 cm/år).

Rodnettet er meget fint og filtagtigt. De tynde rødder tåler ikke kunstgødning. Svampemidler vil forhindre det samliv, mycorrhiza, som planten har med én eller flere svampearter.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier
Klokkelyng
L = 8 T = 5 K = 1 F = 8 R = 1 N = 2

Klokkelyng hører hjemme på de vådeste dele af hederne, og den vokser i fuld sol på mager, sur og fugtig bund overalt i Vesteuropa, inklusive Danmark, hvor den er almindelig i Vest- og Nordjylland, mens den er sjælden i det øvrige land. Klokkelyng konkurrerer med Revling, og den taber, hvis der ikke er forhold, der hæmmer revling (brand, slåning, græsning).

Raunsø Mose nord for Bramming er sur og næringsfattig. Her vokser arten sammen med bl.a. benbræk, bukkeblad, rosmarinlyng, bævreasp, dunbirk, rundbladet soldug, kragefod, mosepors og tuekogleaks[1]

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Honning fra klokkelyng er mørk og meget aromatisk.

Sorter[redigér | redigér wikikode]

  • Erica tetralix 'Alba' har hvide blomster.
  • Erica tetralix 'Con. Underwood' har mørkrosa blomster og sund, kraftig vækst.


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Coast Alive: Raunsø Mose og Størsbøl Bæk – oplysninger fra et transnationalt, EU-støttet projekt til opbygning og vedligeholdelse af cykle- og vandreruter i landene omkring Nordsøen.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.
  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]