Tarot (spillekort)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler selve tarot-kortene. Opslagsordet har også anden betydning, se Tarok.
Tarot spillekort

Tarot eller tarok er spillekort, der adskiller sig fra de sædvanlige spillekort med 52 kort, ved at have en ridder (eller caval) (Cavaliers) mellem knægten (page) og damen, esset som ener, forløberen for jokeren – narren/skisen (i tarotspillet kaldet "undskyldningen") og herudover 21 trumfkort. I alt har Tarotspillet 78 kort.

Tarok-spillekortene skal ikke forveksles med tarotkort der benyttes til spådomskunst. Begge kortsæt er inddelt på samme måde, men spillekortene har ikke de symboler der fortolkes på i tarok. I praksis kan man spille kortspillet tarok med spåkortene, men ikke spå med spillekortene.

Oprindelse og historie[redigér | redigér wikikode]

Den ældste kendte omtale af tarot er fra 1400-tallet. Et håndlavet sæt kaldet Visconti er bevaret fra Italien, 1440.

Det menes af mange, at tarot er meget ældre. Baseret på billedligheder og nummereringen, forbinder nogle tarot med det gamle Egypten, den mytiske hebraiske tradition Kabbala og katarerne fra Languedoc og Piemonte, hvor tarot først dukkede op. Meget af dette anses for at være mytologisk.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Spil Stub
Denne artikel om spil eller lege er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.