Tarsus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Tarsus
Oscillum kiss Louvre Tarse92e.jpg
Oscillum (lerplade med relief) med kyssende par lavet i Tarsus (romerske periode).
Overblik
Land: Tyrkiet Tyrkiet
Provins: Mersin
Demografi
Centrum: 216,382 (2000)
Andet
Hjemmeside: www.tarsus.gov.tr

Koordinater: 36°55′N 34°54′Ø / 36.917°N 34.900°Ø / 36.917; 34.900

Mersinprovinsen i Tyrkiet, hvor Tarsus er beliggende
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Tarsus (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Tarsus)

Tarsus (græsk: Ταρσός) er navnet på en by og en distrikt I den tyrkiske provins Mersin, byen ligger ca. 40 km fra den større by Adana. Den ligger på en sletten ved floden Seyhan Nehris udløb i Middelhavet.

Byens historie strækker sig mere end 5000 år tilbage i tiden og har I lange perioder fungeret som stoppested for handelsrejsende mellem den vestlige og den østlige del af Middelhavet. Mange civilisationer har haft stor indflydelse på byens historie, bl.a. da den blev hovedstad i 66 e.v.t. for den romerske provins, Cilicia og som scene for romancen mellem Marcus Antonius og Kleopatra. Den kristne apostel Paulus blev født her. Tidligere har byen været underlagt hittitterne, assyrerne og været sæde for en af Perserrigets fire satrapper omkring 400 f.v.t. da Alexander den Store erobrede området. Efter romerne herskede byzantinerne, armenierne, seljukkkerne indtil byen blev en del af osmannerriget og til sidst Tyrkiet.

I moderne tid er Tarsus kommet til at stå i skyggen af den nærliggende storby Adana.

Tarsus har en lang historie som et handelscentrum, og den fungerer stadig som sådan for local området, der er en frugtbare Çukurovaslette. Byen er desuden blevet centrum for en industri knyttet til landbrugsproduktion, men landbruget er stadig hovedindtægtskilden for hele distriktet..

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: