Theude Grønland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Theude Grønland
Theude Grønland 1876 by Theodor Prümm.jpg
Theude Grønland i 1876
Personlig information
Født 31. august 1817 Rediger på Wikidata
Altona, Hamborg, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 16. april 1876 (58 år) Rediger på Wikidata
Berlin, Tyskland Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Theude Grønland (31. august 1817 i Altona16. april 1876 i Berlin) var en dansk maler.

Grønland var søn af organist Joh. Fr. Grønland i Altona og Sophie født Runge fra Haderslev. Efter at have gået på Kunstakademiet i København (1837-39), hvor han blev elev af modelskolen, udstillede han i 1839-41 et par portrætter. året efter rejste han til udlandet, blev blomster- og frugtmaler og bosatte sig 1844 i Paris. 2 år efter ægtede han Simone Olympe Maréschal, i 1848 fik han en 1. klasses guldmedalje ved Parisersalonen og ved Verdensudstillingen i 1855 en 2. klasses guldmedalje. Han solgte sine største og bedste arbejder til England, hvor han havde taget ophold i flere år, og havde ligeledes et anset navn i Frankrig, hvor nogle af hans arbejder er blevne gengivne i gobelin, og i Tyskland, hvis Nationalgalleri ejer et i Italien udført arbejde af ham. Først i 1857 mindedes han sit fædreland ved at hjemsende et par mindre arbejder, et frugt- og et blomstermaleri, der tildrog sig Akademiets opmærksomhed, således at han 1858 blev optaget til udenlandsk medlem. Få grund af de urolige forhold i Frankrig flyttede han i 1869 til Berlin og levede der til sin død. Med større frihed i den tekniske behandling, end man den gang var vant til at se her hjemme, særlig i blomstermaleriet, forenede han en varm og kraftig farve.

Værker (udvalg)[redigér | rediger kildetekst]

Tegninger i Kunstforeningen, København


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 6. bind, side 269,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.