Thomas Beecham

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Thomas Beecham

Sir Thomas Beecham, CH (29. april 18798. marts 1961) var en britisk dirigent og impresario. Fra begyndelsen af det tyvende århundrede til sin død var Beecham en betydelig figur i det musikalske liv i Storbritannien, og ifølge Neville Cardus var han den første britiske dirigent der fik en egentlig international karriere.

Beecham kom fra en velhavende industrifamilie. Han brugte sine penge på at omdanne operascenen i England fra 1910'erne frem til begyndelsen af Anden Verdenskrig, idet han arbejdede på Covent Garden, Drury Lane og His Majesty's Theatre med internationale stjerner, sit eget håndplukkede orkester og en bred vifte af operaer.

London har stadig to orkestre, der er grundlagt af Beecham: London Philharmonic Orchestra og Royal Philharmonic Orchestra. Han har også tætte forbindelser med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra og Hallé Orchestra i sit hjemamt, Lancashire. Hans repertoire var eklektisk, idet han undertiden begunstigede mindre kendte komponister frem for større, mere berømte komponister. Hans specialer omfattede komponister, hvis værker sjældent blev spillet i Storbritannien, før Beecham stod frem som fortolker af fx Frederick Delius og Hector Berlioz.

Hans styrke lå i det klassiske og romantiske repertoire. Han har fx dirigeret værker af Jean Sibelius, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn og Edvard Grieg. Hans indspilningsselskab var EMI.

Han var kendt for sin humor, og mange "Beechamhistorier" fortælles stadig næsten halvtreds år efter hans død.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

StorbritannienStub
Denne biografi om en brite er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
DirigentStub
Denne biografi om en dirigent er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi