Korsør

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om selve byen Korsør. Ordet Korsør bruges ofte også som en kort betegnelse for Korsør Kommune.
Korsør
Bysegl Byvåben
Korsørs segl.jpg
Korsørs våben 1608.png
Korsør - fæstningen Korsør Søbatteri.JPG
Korsør Søbatteri
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Sjælland
Kommune: Slagelse Kommune
Sogn: Sankt Povls Sogn
Postnr.: 4220 Korsør
Demografi
Korsør by: 14.392[1] (2015)
Kommunen: 77.293[1] (2015)
 - Areal: 567,34 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.slagelse.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 55°20′1″N 11°8′23″E / 55.33361°N 11.13972°Ø / 55.33361; 11.13972

Korsør er en by på det yderste vestlige hjørne af Sydvestsjælland ved farvandet Storebælt. Byen har 14.392 indbyggere (2015)[1] og ligger i Slagelse Kommune i Region Sjælland.

Byen er delt i 2 bydele, Sydbyen der ligger syd for havnen og noret – samt Halsskov der ligger nord for noret. Halsskov husede i sin nordligste bydel (indtil Storebæltsbroen var færdig i 1998) en stor færgehavn for bilfærgerne til Knudshoved, i bydelens sydligste del tættest på Sydbyen fandtes endestationen på jernbanestrækningen København – Korsør. Herfra afgik jernbanefærgerne til Nyborg. Stationen og færgehavnen blev nedlagt i 1997 og erstattet af en nyere station nord for Halsskov i forbindelse med åbningen af jernbanedelen af Storebæltsforbindelsen.

Folk, der bor i eller kommer fra Korsør, kaldes korsoranere eller korsørianere, tidligere også crucisoranere (af lat. crux, kors). Folk, der bor på Halsskov-siden kaldes undertiden for "halskovitter".

Historiske bygninger og flådestationen[redigér | redigér wikikode]

I Korsørs gamle bydel findes strategisk placeret ved den gamle indsejling til havnen et fæstningsanlæg, som går helt tilbage til 1100-tallet. Det store røde tårn står stadigvæk i sin fulde højde og er synligt langt omkring. Bag voldgraven kan man også se en af de store magasinbygninger opført i 1600-tallet. Bygningen huser i dag By og Overfartsmuseet om Korsør og den nedlagte Storebæltsoverfart.

Ikke langt fra de gamle voldanlæg ligger de nutidige forsvarsanlæg i form af Flådestation Korsør, som udgør en af den danske flådes to baser. Flådestationen har mange hundrede ansatte og er hjemsted for en stor del af søværnets skibe med tilhørende depotfaciliteter placeret i og omkring Korsør. Mest markante depot er flådestationens oliedepot, som er placeret flere kilometer fra havnen i området ved "Søskær Mose" lige vest for Korsør Skov. Her anes de enorme nedgravede tanke som store bakker inde på det indhegnede og bevogtede område. Olien transporteres igennem nedgravede rørledninger, der løber gennem Korsørs sydlige bydele ind til flådestationen.

I den nordøstlige ende af byen ligger herregården Tårnborg.

Overfartsbyen ved Storebælt[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Storebæltsoverfarten
Udsigt over centrum
Statue af Jens Baggesen

Korsør har i alle tider været præget af at være det naturlige udgangspunkt for sejlads til Fyn og overfart har fundet sted i mange århundreder til Nyborg. I Algade finder man således Kongegården, som er en flere hundrede år gammel herskabelig bygning, opført med det formål for øje, at kongen og hans følge kunne have et komfortabelt sted at opholde sig, når man på rejse mod Fyn ventede på gunstigt vejr til sejladsen over Storebælt. Kongegården bruges i dag til en permanent udstilling af Korsør-kunstneren Harald Isenstein og dels til skiftende udstillinger, koncerter m.m.

Korsør i dag[redigér | redigér wikikode]

Korsør fejrer hvert år sin fødselsdag den 26. november.[Kilde mangler] Den er et vellykket eksempel på en by, der trods nedlæggelsen af den før så vitale færgefart, er begyndt at komme i udvikling igen.[Kilde mangler] Der findes en del skov og strand i omegnen, som mange motionister nyder godt af. Korsør har en del skoler og sportsfaciliteter.

Korsør byder på megen flot natur lige fra Lejodden og de udstrakte strandenge nord for Halsskov til kystskrænterne i Korsør Skov sydøst for byen. Byen er et populært valfartssted for sommercamping og badeferie[Kilde mangler] med sine ca. 8 kilometer badestrande, skove, Korsør Nor og ikke mindst den gamle bydels mange fiskerhuse.

Demografi[redigér | redigér wikikode]

  • 2006 - 14.850
  • 2008 - 14.659
  • 2010 - 14.439
  • 2011 - 14.412
  • 2012 - 14.538
  • 2013 - 14.501
  • 2014 - 14.369

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Byens biograf, Korsør Biograf Teater blev grundlagt i august 1908, og er dermed verdens ældste stadigt fungerende biograf. Den havde 100 års jubelæum i 2008 og har også været i guinness rekordbog [2] Den drives af 30 frivillige og fungerer som en foreningsbiograf.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Broløbet er et halvmaraton i Korsør, som i 2008 blev afholdt for fjerde gang i Storebæltsbroens historie. Der er mere end 10.000 deltagere fra mere end 20 lande.[3] Løbet arrangeres af Korsør Atletik & Motion.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Kendte mennesker fra Korsør[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: