Tingbjerg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Tingbjerg set fra luften. I forgrunden ses Tingbjerg Idrætspark.
Tingbjergs karakteristiske gule murstensbygninger

Tingbjerg er et boligområde beliggende i Tingbjerg Sogn i København. Det ligger i en grøn lomme, omgivet af Vestvolden og Utterslev Mose i den nordvestlige udkant af Københavns Kommune, knap 10 km. fra Rådhuspladsen. Postnummeret er 2700 Brønshøj, nærmeste butiksstrøg er Frederikssundsvej, og nærmeste S-togsstation er Husum Station. Tingbjerg Kirke ligger i sognet.

Tingbjerg er på listen over ghettoområder i Danmark.[1]

Historisk rids[redigér | rediger kildetekst]

Tingbjerg er opført på jord, som oprindeligt var marker til gårdene i Husum. Omkring 1900 blev store arealer i området omkring Brønshøj, Husum og Emdrup købt op af Københavns Kommune, landbrugsdriften ophørte, og der blev udlagt kolonihaver, hvor Tingbjerg nu ligger.

I forbindelse med saneringen af det indre København i 1940'erne opstod der et stort behov for genhusning. Kommunen valgte den kendte arkitekt og byplanlægger Steen Eiler Rasmussen til at tegne den selvstændige byenhed Tingbjerg, der skulle falde ind i det åbne landskab. Derfor måtte der højst bygges i tre etager, bortset fra højhuset, som skulle camouflere den oprindelige varmecentral.

Steen Eiler Rasmussen planlagde i 1950'erne Tingbjerg[2] sammen med arkitekt og havearkitekt C.Th. Sørensen.[3] De tegnede en mønsterby – en by i byen – efter engelsk forbillede[3] beplantet med træer, bærbuske og rosenpergolaer. Området fik egen kirke, skole, butiks­strøg og et stort udbud af institutioner[3], bl.a. en af landets første byggelegepladser. Alt sammen skulle det være med til at skabe rammen om det gode liv. I de mange grønne haverum mellem husene blev der skabt god plads til, at børn kunne lege og naboer mødes.[4] Tingbjerg blev opført over en 15-årig periode fra slutningen af 1950'erne til begyndelsen af 1970'erne.[3]

I 1996 kom Utterslevhuse til. Bebyggelsen ligger i forlængelse af Tingbjergs hovedgade, Ruten, og rummer bl.a. et seniorbofællesskab. Det ligger smukt ud til fredede arealer ved Vestvolden.

Tingbjerg Bibliotek\Kulturhus blev indviet 1. oktober, 2018 og er et samlingspunkt for bydelen, der inkluderer bibliotek, kulturarrangementer, café, skolebibliotek, værksteder, undervisning m.m. Huset er opført og ejet af Københavns Kommune og boligselskaberne FSB og SAB. Det er arkitektfirmaet COBE, som har tegnet huset.[5]

Indbyggere[redigér | rediger kildetekst]

Ifølge Københavns Kommunes årlige KÅS-tal var der pr. 1. januar 2009: 2090 husstande i Tingbjerg med i alt 5257 beboere. 1700 af beboerne er under 18 år.

Boliger[redigér | rediger kildetekst]

Boligblok på vejen Ruten, 2021.

Tingbjerg består af treetagers boligblokke bygget i gule mursten med karakteristiske hvide skodder, samt et enkelt højhus i 12 etager.

Både Tingbjerg og Utterslevhuse består af almene boliger, administreret af FSB bolig og KAB/SAB. Der er i alt otte selvstændige boligafdelinger med tre afdelingsbestyrelser.

Bevaringsværdig bebyggelse[redigér | rediger kildetekst]

Tingbjerg er klassificeret som en bebyggelse med høj bevaringsværdi.[kilde mangler]

Kendte personer[redigér | rediger kildetekst]

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen er født og opvokset i Tingbjerg.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Liste over ghettoområder pr. 1. december 2017". Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. 1. december 2017. Arkiveret fra originalen 31. august 2019. Hentet 24. januar 2018.
  2. ^ Gaardmand, s. 39
  3. ^ a b c d Gaardmand, s. 50
  4. ^ Gaardmand, s. 51
  5. ^ "COBE". Arkiveret fra originalen 8. april 2014. Hentet 7. april 2014.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°43.20′N 12°29.15′Ø / 55.72000°N 12.48583°Ø / 55.72000; 12.48583