Tingbjerg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Tingbjerg set fra luften. I forgrunden ses Tingbjerg Idrætspark.
Tingbjergs karakteristiske gule murstensbygninger

Tingbjerg er et boligområde beliggende i Tingbjerg Sogn i København. Det ligger i en grøn lomme, omgivet af Vestvolden og Utterslev Mose i den nordvestlige udkant af Københavns Kommune, knap 10 km. fra Rådhuspladsen. Postnummeret er 2700 Brønshøj, nærmeste butiksstrøg er Frederikssundsvej, og nærmeste S-togsstation er Husum Station. Tingbjerg Kirke ligger i sognet.

Tingbjerg er på listen over ghettoområder i Danmark.[1]

Historisk rids[redigér | redigér wikikode]

Tingbjerg er opført på jord, som oprindeligt var marker til gårdene i Husum. Omkring 1900 blev store arealer i området omkring Brønshøj, Husum og Emdrup købt op af Københavns Kommune, landbrugsdriften ophørte, og der blev udlagt kolonihaver, hvor Tingbjerg nu ligger.

I forbindelse med saneringen af det indre København i 1940'erne opstod der et stort behov for genhusning. Kommunen valgte den kendte arkitekt og byplanlægger Steen Eiler Rasmussen til at tegne den selvstændige byenhed Tingbjerg, der skulle falde ind i det åbne landskab. Derfor måtte der højst bygges i tre etager, bortset fra højhuset, som skulle camouflere den oprindelige varmecentral.

Steen Eiler Rasmussen planlagde i 1950'erne Tingbjerg[2] sammen med arkitekt og havearkitekt C.Th. Sørensen.[3] De tegnede en mønsterby – en by i byen – efter engelsk forbillede[3] beplantet med træer, bærbuske og rosenpergolaer. Området fik egen kirke, skole, butiks­strøg og et stort udbud af institutioner[3], bl.a. en af landets første byggelegepladser. Alt sammen skulle det være med til at skabe rammen om det gode liv. I de mange grønne haverum mellem husene blev der skabt god plads til, at børn kunne lege og naboer mødes.[4] Tingbjerg blev opført over en 15-årig periode fra slutningen af 1950'erne til begyndelsen af 1970'erne.[3]

I 1996 kom Utterslevhuse til. Bebyggelsen ligger i forlængelse af Tingbjergs hovedgade, Ruten, og rummer bl.a. et seniorbofællesskab. Det ligger smukt ud til fredede arealer ved Vestvolden.

I 2014 påbegyndes opførslen af Tingbjerg Kulturhus, og det forventes færdigt i 2015. Kulturhuset bliver et samlingspunkt for bydelen, og inkluderer bibliotek, aktiviteter, café, undervisning m.m. Det er arkitektfirmaet COBE, som har tegnet huset.[5]

Indbyggere[redigér | redigér wikikode]

Ifølge Københavns Kommunes årlige KÅS-tal var der pr. 1. januar 2009: 2090 husstande i Tingbjerg med i alt 5257 beboere. 1700 af beboerne er under 18 år.

Boliger[redigér | redigér wikikode]

Tingbjerg består af treetagers boligblokke bygget i gule mursten med karakteristiske hvide skodder, samt et enkelt højhus i 12 etager.

Både Tingbjerg og Utterslevhuse består af almene boliger, administreret af FSB bolig og KAB/SAB. Der er i alt otte selvstændige boligafdelinger med tre afdelingsbestyrelser.

Bevaringsværdig bebyggelse[redigér | redigér wikikode]

Tingbjerg er klassificeret som en bebyggelse med høj bevaringsværdi.[kilde mangler]

Kendte personer[redigér | redigér wikikode]

Socialborgmester Jesper Christensen er født og opvokset i Tingbjerg.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Liste over ghettoområder pr. 1. december 2017. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. 1. december 2017. Hentet 24. januar 2018. 
  2. ^ Gaardmand, s. 39
  3. ^ a b c d Gaardmand, s. 50
  4. ^ Gaardmand, s. 51
  5. ^ COBE

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°43.20′N 12°29.15′Ø / 55.72000°N 12.48583°Ø / 55.72000; 12.48583