Tinglev Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tinglev Station
Overblik
Land Danmark
Stationstype Knudepunkt
Adresse Stationsvej 33
6360 Tinglev
Kommune Aabenraa Kommune
Jernbane Fredericia-Padborg, Sønderborgbanen
Nabostationer Bjerndrup Station, Kliplev Station, Padborg Station, Rødekro StationRediger på Wikidata
Forkortelse Te
Afstand 95,3 km fra Fredericia
Perron(er) 2
Perronspor 3
Transport
Operatører DSB
Togforbindelser InterCityLyn InterCity Regional

Tinglev Station er en dansk jernbanestation i Tinglev.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Anlæggelse[redigér | redigér wikikode]

Bygningen af Tinglev Station begyndte allerede i 1862 og åbnede for trafik den 15. april 1864, da strækningen fra Flensborg til Rødekro indviedes. Dette var samtidig med 2. Slesvigske Krig, hvor Kampene ved Dybbøl foregik. Preussiske soldater var dermed allerede i området ved indvielsen og i oktober samme år blev Slesvig-Holsten overgivet til tyskerne.

Allerede efter tre år indviedes Tønder-Tinglev-banen den 26. juni 1867 og den lille station var herefter et knudepunkt. I 1901 åbnede Sønderborgbanen og den lille by havde nu forbindelse mod alle fire verdenshjørner. I 1907 skete større ændringer på sporarealerne da det tyske militær ønskede at opgradere aktiviteterne i grænselandet. Dette medførte bl.a. anlæggelse af et andet spor til Flensborg. Imidlertid fjernede DSB dette spor igen i perioden 1938-1941.[bør uddybes] Der er dog planer om at reetablere det igen for at muliggøre højhastighedstog på strækningen.

Luftangreb[redigér | redigér wikikode]

Under 2. Verdenskrig blev stationen hele tre gange angrebet af britiske fly. Det værste angreb fandt sted den 16. april 1945. Der kom betydelige skader på både stationsbygningen og det nærliggende posthus. Kort før afslutningen af krigen foregik der sabotage i hver ende af stationen, hvilket medførte at sikringsanlægget brød sammen. Først i 1957 kørte anlægget igen og passagererne havde i mellemtiden haft adskillige problemer med at finde frem til den rette perron.

Stationsbygningen[redigér | redigér wikikode]

Den første stationsbygning i Tinglev blev bygget i 1862 på en åben mark ca. halvanden km fra landsbyen. Efterhånden rykkede byen i retning mod stationen, hvorimod udviklingen i den gamle bydel stod stille. Efter skaderne under 2. Verdenskrig måtte man nedrive bygningen og en ny blev indviet i 1957.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Tinglev

  Foregående station     DSB     Efterfølgende station  
InterCityLyn
København - Sønderborg
InterCity
Aarhus - Hamburg
Regionaltog
Fredericia - Sønderborg

Koordinater: 54°56′10.73″N 9°15′28.71″Ø / 54.9363139°N 9.2579750°Ø / 54.9363139; 9.2579750

København H 2.pngDenne artikel om stationen Tinglev Station kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.