Tobaksgaarden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Tobaksgården)
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.

Tobaksgaarden er et kulturhus beliggende i Assens, som blev indviet i 2004 med biograf, udstillingssal og koncertsal der rummer op til 380 publikummer. Desuden rummer Tobaksgaarden café, musikskole, turistkontor og forskellige lokaler til brug for forenings- og erhvervslivet.

Ejendomskomplekset navn refererer til bygningernes tidligere anvendelse: Fremstilling af tobaksprodukter i en periode fra 1883, men huset har rødder endnu længere tilbage.

Historien om Assens Tobaksfabrik er mere end 100 år gammel. I snart 150 år er der blevet produceret tobak på Assens Tobaksfabrik, som er drevet og ejet af samme familie i 5 generationer.

Tobaksgaarden1.JPG

Det hele begyndte i 1864 hvor tobaksfabrikant Georg Gundersen kommer til Assens og indretter sig i ejendommen Østergade 52. Det er først i 1880, at han erhverver Østergade 35 (nuværende Apotek og indgangsparti til Tobaksgaarden) med det formål, at starte en tobaksfabrikation. Dette finder sted fra år 1880 og i begyndelsen koncentrerede man sig om produktion af groft skåret tobak til lange porcelænspiber og røgfri tobak, såsom snus.

Cigarfremstilling blev indført senere, men i 1939 blev denne indstillet til fordel for røgfri tobak og pibetobak og i 1950 blev produktsortimentet udvidet med flake og skåret plug pibetobak. Skråtobakken blev frasolgt i 1970’erne med henblik på at fokusere på pibetobak.

Ejendomskomplekset, der i dag fremstår som kulturhus, har således siden 1880 været i familien Gundersen’s eje, og i 1990-erne påbegyndtes udflytningen af virksomheden til helt nye produktionslokaler - i lokale folkemunde kendt som Orlik.

Herefter ligger ejendomskomplekset Tobaksgaarden ubenyttet hen, indtil en renovering og åbning af det nuværende kulturhus finder sted. Dette sker i 2003.

Tobaksgaarden præsenterer et bredt kulturelt program, med masser af kulturtilbud på alle planer - og visionen er, at forestå en række interessante arrangementer, som tilgodeser den lokale kultur, men samtidig også vise indslag af aktuelle strømninger fra den kulturelle omverden. Tobaksgaarden skal således tilstræbe mangfoldighed, kvalitet og fornyelse - og skal derfor kunne rumme næsten enhver eksisterende kunstform; scenekunst, teater, stand up, klassisk og nutidig musik, opera, rock, pop, jazz og folkemusik, visuel og digital kunst, litteratur og symposier og andre former for kunst og kultur for alle aldersgrupper.

Men historien slutter langt fra her: I 2008 sælges Orlik Tobacco Company til Scandinavian Tobacco Group og i 2009 åbner familien Gundersen og Assens Tobaksfabrik endnu en tobaksfabrik i Assens: Alex Gundersen Tobacco Company.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

MusikStub
Denne musikartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.


Koordinater: 55°16′15″N 9°53′50″Ø / 55.2707°N 9.8973°Ø / 55.2707; 9.8973