Spring til indhold

Tornskader

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tornskader
Amerikansk tornskade, Lanius ludovicianus
Amerikansk tornskade, Lanius ludovicianus
Videnskabelig klassifikation
DomæneEukaryota
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeChordata (Chordater)
KlasseAves (Fugle)
OrdenPasseriformes
(Spurvefugle)
FamilieLaniidae
Hjælp til læsning af taksobokse

Tornskader (latin: Laniidae) er en familie af rovfuglelignende spurvefugle. De fleste af de 33 arter yngler i Afrika, Europa og Asien, mens kun enkelte yngler i Nordamerika og Australien. De lever af insekter, mus og andre mindre dyr. Tornskader findes eksempelvis i rydninger i skove eller lignende åbne steder med spredt træ- og buskvegetation.

Tornskader har et stærkt næb med en nedadbøjet og kroget overdel. I lighed med andre fuglegrupper, der fanger insekter i luften, har også tornskaderne børster over mundvigen. Navnet tornskade stammer fra, at fuglene ofte sætter deres bytte på torne. Dette gøres både for lettere at kunne hakke lunser af byttet og for at kunne gemme det til senere. De fleste arter i familien tilhører slægten Lanius, der på latin betyder 'slagter', hvilket hentyder til deres ophængte bytte på torne.

Tornskader i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark kendes især stor tornskade som en relativt sjælden ynglefugl, samt rødrygget tornskade, en mindre fugl, som er mere udbredt, primært i de østlige dele af landet (Østjylland og Øerne).

Følgende tornskader er truffet i Danmark.

Rosenbrystet og sydlig stor tornskade ses næsten årligt med enkelte individer, mens de tre sidstnævnte kun er truffet en enkelt gang hver.

Klassifikation[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information:

Familie: Tornskader Laniidae

Kilder[redigér | rediger kildetekst]