Svavsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Svavsted
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Svavsted
Svavsted (Tyskland)
Svavsted
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Nordfrisland
Amt Nordsø-Trene
Borgmester Jürgen Meyer (FDP)
Statistiske data
Areal 19,64 km²
Højde 12 m
Indbyggere 1.355  (31/12/2006)
 - Tæthed 69 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade NF
Postnr. 25876
Tlf.-forvalg 04884
Hjemmeside www.amt-nordsee-
treene.de
Beliggenhed af kommune Svavsted i Landkreis Nordfrisland
Map

Koordinater: 54°23′45″N 9°11′14″E / 54.39583°N 9.18722°Ø / 54.39583; 9.18722

Svavsted (tysk: Schwabstedt, nordfrisisk: Swåbstää) er en landsby og kommune i Svavsted Sogn i Nordfrisland kreds i delstaten Slesvig-Holsten. Byen ligger cirka 12 kilomter sydøst for Husum og 6 kilometer nordøst for Frederiksstad i Sønder Gøs Herred direkte ved Trenens nedre løb. Stednavnet dukker første gang op i skriftlige kilder i 1318 som Swauestath. På dansk skrives stednavnet også Svabsted.

Kommunen omfatter også landsbyerne Lemsig (på tysk Lehmsiek), Holbølhus (Hollbüllhuus) og Svavsted Vesterkog (Schwabstedter Westerkoog), og samarbejder på administrativt plan med andre kommuner i Nordsø-Trene kommunefællesskab (Amt Nordsee-Treene).

Historie[redigér | redigér wikikode]

Fund af flere dysser og gravhøje i området omkring byen vidner om kulturelle aktiviteter og bosætninger allerede i bronzealderen. Dette kan forklares med, at Svavsted var den første landfaste by på handelsvejen til Slien.

Svavsted ligger historisk ved sproggrænsen mellem dansk, tysk og nordfrisisk. I Gøs Herreder taltes dansk, mens Ditmarsken og Stabelholm var præget af tysk. Mod Ejdersted dominerede nordfrisisk.

Byens romanske stenkirke blev bygget af kampsten omkring 1200. Kirkens egetræsfont er formet som en pokal med otte sider. Korbuekrucifikset er udsmykket med evangelistsymboler­ne. I 1268 blev Svavsted bispesæde efter, at biskoppernes residens i Gottorp kom i hertugen af Slesvigs eje i 1260. I begyndelsen af 1300-tallet udstedte biskoppen i Svavsted endda byloven. Senere i samme århundrede skulle Klaus Størtebeker og fetaljebrødrene have opholdt sig på Svavsted Slot.

Vildmose[redigér | redigér wikikode]

Nordøst for byen ligger et stort moseområde. Mosen hedder i folkemunde også Den hvide mose. Navnet hentyder til tørvens lyse farve, hvilket brændværdi er ikke så stor som den mørkes. Det medførte, at bønderne ofte måtte købe tørv fra kærmoserne længere nordpå.

Vildmosen er ligesom andre højmoser i Nordeuropa opstået for cirka 8000 år siden. Mosens nordligste del er i dag kultiveret, mens cirka 400 ha i mosens sydlige del har bevaret karakter som højmose med udstrakt højmoseplantesamfund. Højmosens overflade består af tuer og mellemliggende bælter af tørvemos. Den har opnået en tykkelse af cirka 6,50 meter på midten.

I forbindelse med tørvegravning og kultivering blev der i tidens løb oprettet flere stier og drænkanaler.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]