Trikolore

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sammenskrivningsforslag
Artiklen Trestribede flag er foreslået føjet ind i Trikolore. (Siden januar 2014)  Diskutér forslaget
Republikken Irland, lodret trikolore
Nederland, vandret trikolore
Trikoloren, det første trikolore-flag
Afghanistan, trikolore med emblem

En trikolore (tre farver) er et flag med tre farver placeret i vandrette eller lodrette striber. I enkelte lande er det normalt at referere til flaget som trikoloren. Det er i en del tilfælde placeret et emblem på flaget. I disse tilfælde er der midt i flagdugen eller i øverste hjørne ved stangen den foretrukne placering for emblemet.

Trikolore er særlig normalt i kontinental-Europa (alle landene i Kerne-Europa har en trikolore som flag). Også i Afrika har mange lande trikolorer, dog ofte i de panafrikanske farver rødt, gult, grønt (eventuelt sort). Også mange Arabiske lande har trikolorer, dog ofte i de panarabiske farver rødt, hvidt, sort (eventuelt grønt).

Frankrigs flag, som er fra revolutionstiden, var den første egentlige trikolore. Trikolorer, uanset farver, blev oprindeligt sat på som et revolutionært symbol og som samlingsmærke for liberale og demokratiske ideer. Både Irlands, Italiens og Tysklands trikolorer føjer sig historisk ind i dette billede.

Flag med tre farver placeret på en anden måde, som f.eks. Norges flag, kaldes normalt ikke trikolorer i vore dage. Heller ikke tofarvede flag med tre striber, som Østrigs eller Letlands flag, kaldes trikolorer.

Europæiske trikolorer[redigér | rediger kildetekst]

Afrikanske trikolorer[redigér | rediger kildetekst]

Asiatiske trikolorer[redigér | rediger kildetekst]

Nord- og Syd-Americanske trikolorer[redigér | rediger kildetekst]