Grøn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Grøn
Green 00FF00 9x9.svg
Spektralkoordinater
Bølgelængde 495 – 570 nm
Frekvens ~575 – 525 THz
— Repræsenterer ofte —
Natur, liv, sundhed, ungdom, forår
Misundelse
Paradis, profeten Mohammed (i islamisk kultur)
— Farvekoordinater —
Hex-triplet #00FF00
sRGBB (r, g, b) (0, 255, 0)
HSV (h, s, v) (120°, 100%, 100%)
Kilde [Ingen kilde]
B: Normaliseret til [0–255] (byte)
Grøn

Grøn er en farve som indgår i farvespektret. Den grønne del af spektret regnes omtrent fra 520 til 565 nanometer.

Eksempler på toner af farven grøn:

                   
                   

Symbolik[redigér | redigér wikikode]

Den grønne farve er håbets, det levende og vækstens farve. Det er hjertesidens farve. Den symboliserer tøbrud, genskabelse og genfødsel.

Det er farven i midten, som er formidlende, beroligende, forfriskende, menneskelig, kontemplationens og opstandelsesforventningens farve. Det er de udvalgtes farve. I folkesproget kan den også symbolisere umodenhed, en grønskolling. Grøn betyder fri bane.

I middelalderkunst kunne grøn have negativ betydning og være djævelens farve, fx som dæmonernes grønne øjne. I Kina kan grøn symbolisere døden. I kinesisk tradition er grøn og hvid modsætningspar, dualteterne. Den grønne drage i den kinesisk alkymi symboliserer urprincipper, yin. I europæisk alkymi symboliserer den grønne drage eller løve, opløsningsmidlet, kongevandet aqua regia.

I islam er grøn profetens farve. Under reformationen i 1500-tallet var grøn protestantismens farve.

I nogle billedsymboler kan grøn symbolisere Mercurius (kviksølv).

Kristi kors afbildes ofte som grønt som symbol på håb og frelse, og gralen er smaragdgrøn, ligesom verdensdommerens trone er grøn jaspis. Evangelisten Johannes afbildes ofte med grøn kappe. I kirken er grøn den liturgiske farve i Hellig tre kongers- samt trinitatistiden, hvor evangelieteksterne handler om Jesu barndom og opvækst.

Hjerte-chakraets farve er grønt (der dog også sommetider kan være lyserød), der relaterer sig til højere følelser, kærlighed, medfølelse, omsorg, religiøsitet, vækst.

For okkultister spiller det grønne lys en særlig rolle. Umådelige mængder af grønt i en drøm, kan betyde oversvømmelse af negative naturmagter.

Stjernetegnene krebsens og skyttens farve er grøn, fiskens søgrøn.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: