Triskele

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Isle of Mans flag – et af de meste kendte eksempler på brug af triskele-symbolet
Spiral-triskele

En triskele (gr. τρι-σκελής tri-skelḗs "tre-benet") er et symbol, som består af tre symmetrisk bøjede ben eller stiliserede former som tre spiraler, γ-formede arme eller lignende, der udgår fra et centralt punkt.

Varianter, hvor der bruges ben, regnes ofte som ktoniske symboler, dvs. symboler for underjordiske kræfter, medens varianter med spiraler gerne regnes for solsymboler. Sidstnævnte type er også blevet brugt i kristen kontekst i middelalderen; nemlig som symbol på treenigheden, særligt i keltiske kulturer, hvor symbolet egtl. går tilbage til førkristen tid. Figuren med de tre ben ses bl.a. på græske mønter og vaser. Den trebenede figur findes også i mange våbenskjold, medens en version, der består af tre hageformede streger, ofte findes i bogmærker.

Den mest kendte brug af en triskele er i Isle of Mans flag og som symbol for Sicilien og Bretagne.

I moderne tid bruges triskeler også i symboler af nynazistiske og racistiske grupperinger, af visse BDSM-grupper og af enkelte grupper inden for asatro og wicca.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]