Troldmandens lærling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Troldmandens lærling (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Troldmandens lærling)
Illustration fra omkring 1882 af S. Barth

Troldmandens lærling er den danske titel på et digt af Goethe, Der Zauberlehrling, skrevet i 1797. Digtet er en ballade på fjorten stanzer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Heksemesteren, den sære

gamle, er en tur sig gået.
Nu skal jeg hans ånder lære,
at jeg kunsten har forstået.
På hans ord og fagter
gav jeg nøje agt.
Løndomsfulde magter,
bøj jer for min magt.

 
— Oversættelse fra tysk af Peter Andreas Rosenberg (1858-1935)

Digtet tager sin begyndelse som den gamle troldmand (Hexenmeister) tager på en rejse og efterlader sin lærling men en række opgaver han skal udføre. Lærlingen bliver dog hurtigt træt af at slæbe vand i sin spand og fortryller derfor en kost så den kan gøre arbejdet for ham. Uheldigvis er han endnu ikke helt velbevandret i den slags magi, og gulvet er snart oversvømmet af vand og lærlingen opdager at han ikke kan stoppe kosten eftersom han ikke kender den rette trylleformular til dette.

I desperation kløver lærlingen kosten i to stykker med sin økse, hvad der imidlertid kun fordobler problemet, for nu forvandler hver af de to kostestykker sig til en kost der hver især flittigt går i gang med at hente mere vand. Da alt syntes fortabt, kommer den gamle troldmand hjem og ophæver hurtigt trylleformularen. Digtet afsluttes ved at den gamle troldmands udsagn om at magtfulde ånder kun burde påkaldes af troldmanden selv.

Dukas & Disney[redigér | redigér wikikode]

I 1897, et århundrede efter Goethes originaludgivelse, genfortolker den franske komponist Paul Dukas Goethes digt i en 10 minutters symfoni L'apprenti sorcier – Troldmandes lærling. Dukas gendigtning blev 40 år senere gjort til genstand for Walt Disneys meget roste tegnefilm Fantasia. 60 år senere sekvensen genbrugt i Fantasia 2000.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]