Tryllekunstner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
Plakat for tryllekunstneren Thurston og dennes 'indiske reb-trick'

Tryllekunstner er en person, der udfører trylleri i en underholdningsmæssig sammenhæng. En tryllekunstner benytter sig af forskellige teknikker som fingerfærdighed, moderne teknologi, matematiske principper etc. til at skabe effekter, som umiddelbart ikke burde kunne lade sig gøre. Disse effekter betegnes ofte som trylletricks eller blot tricks. Som stilling anses tryllekunstneren som en artist.[1] Stillingsbetegnelsen er ikke beskyttet så enhver, der blot har lært et par numre kan kalde sig det. Tryllekunstneren er selvlært, og kunsten bliver lært gennem for eksempel bøger, videoer, seminarer og på platforme online.[2][3] Tryllekunstnere kan organisere sig i trylleklubber, internationalt for eksempel i The Magic Circle.[4]

Professionelle tryllekunstnere kan ernære sig ved optrædner ved firmasammenkomster og private arrangementer, såsom julefrokoster, receptioner, konfirmationer og fødselsdagsfester. De kan også have et relateret sidejob og fungere som f.eks. konsulenter i sikkerhedsbranchen inden for forebyggelse af tricktyverier. Danske Sunny Cagara er et eksempel på en "pickpocket"-tryllekunstner, svenske Bob Arno er et andet kendt eksempel.[5][6]

Tryllekunstnere kan også arbejde med tv-mediet med shows på scener eller som værter i et program. Eksempler er David Copperfield, britiske Derren Brown og danske Jan Hellesøe, hvor den sidstnævnte stod for det prisvindende DR3-program Fuckr med dn hjrne.

Lære at trylle[redigér | redigér wikikode]

Alle kan lære at trylle, såfremt man ligger den fornødne træning i udførslen af effekterne. At kunne trylle kræver både den tekniske snilde til at kunne udføre et givent trick, men det er ligeså vigtigt at tryllekunstneren øver sin performance og præsentation, så publikum er underholdt. Rekvisitterne som en tryllekunstner benytter kan fx være spillekort, mønter, reb, kugler, bærer etc. Mange tryllerekvisitter skal specialdesignes og kan kun købes gennem en trylleforhandler. Hvis man vil blive en dygtig tryllekunstner kræver det mange timers træning. Nogle effekter kræver mere træning end andre, og mens nogle tricks er næsten selvvirkende og kan udføres med det samme, kræver andre tricks flere uger, måneder eller sågar års træning, før de bør udføres foran et publikum[7].

Personer, der er interesseret i at udvikle sig som tryllekunstner, kan vælge at melde sig ind i en trylleklub. Her kan man møde både begyndere og mere erfarende tryllekunstnere for at udveksle tricks, dele erfaringer, lære nye teknikker og diskutere alle aspekter af tryllemiljøet. Ligeledes besøges klubberne ofte af professionelle tryllekunstnere fra både Danmark og udlandet, som holder seminarer og deler ud af deres hemmeligheder og tricks. I Danmark er der et stort og aktivt tryllemiljø, og der ligger flere trylleklubber rundt om i landet. Bl.a. er der klubber i København[8], Århus[9], på Fyn[10] og i Sønderjylland[11].

Typer af trylleoptrædener[redigér | redigér wikikode]

En trylleoptræden plejer at falde ind i en af følgende underkategorier.

 • Scenetrylleri sker foran et større publikum og denne showform kan opføres for forsamlinger af +20 til +100 gæster. Dette betragtes ofte som den mere klassiske gren af trylleriet og der indgår ofte store rekvisitter med i scenetrylleri. Af denne grund foregår showet ofte i et teater på en scene. Udøves af eksempelvis David Copperfield, Siegfried & Roy og Rune Klan.
 • Stand up-trylleri sker foran et publikum, der er mindre end ved scenetrylleri, men større end ved close-up-trylleri. I et show af denne type står tryllekunstneren som regel på samme niveau foran publikum, som ofte sidder ned. Rekvisitterne, der benyttes er ofte mindre end ved scenetrylleri og kan fx være kort, reb, de kinesiske ringe etc.
 • Close-up-trylleri sker helt tæt på publikum, og forgår ofte i mindre grupper af 5-10 personer eller sågar ned til én person. Close-up trylleri bygger ofte på en høj grad af fingerfærdighed og rekvisitterne, der benyttes er ofte mønter, kort, terninger, elastikker og andre hverdagsobjekter.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "Artist". UddannelsesGuiden. 2015. Arkiveret fra originalen 3. september 2014. Hentet 2015-07-27. 
 2. ^ "Lær at trylle". Lærtryl.dk. 2018. Hentet 2018-08-21. 
 3. ^ "Trylleskolen". trylleskolen. 2015. Hentet 2015-07-27. 
 4. ^ "The Magic Circle". The Magic Circle. 2015. Hentet 2015-07-27. 
 5. ^ "Ekspert advarer: Årstid for tricktyveri mod cyklister". denkorteavis.dk. 4. juni 2015. Hentet 2015-07-27. 
 6. ^ "Ekspert: Lad guldet blive hjemme – Tricktyve ombytter smykker som aldrig før". denkorteavis.dk. 4. juni 2015. Hentet 2015-07-27. 
 7. ^ Hvordan bliver man tryllekunstner, Tryllekunstner, Hentet 2020-11-07
 8. ^ "Magisk Cirkel Danmark". 
 9. ^ "Magisk Club Århus". 
 10. ^ "Odins Magic Club". 
 11. ^ "Magisk Cirkel Sønderjyllan".