Turaida Borg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Turaida Borg
Borggården set fra tårnet, der en såkaldt Bergfrid[1]

Turaida Borg (lettisk: Turaidas pils) er en af de ældste middelalderlige borge i Letland som det stadig er muligt at besøge. Borgen ligger på floden Gaujas højre bred på byen Siguldas område. Borgen opførtes i 1214 efter biskoppen af Riga, senere ærkebiskoppen af Riga, nedbrændte den liviske høvding Kaupos tømmerborg og opførte dette i stedet. Turaida Borg anses for at være den arkæologisk bedst udforskede middelalderlige borg i Baltikum. Borgen har status som statsligt arkæologisk og arkitektonisk mindesmærke, og hører under både Turaida Museumsreservat og Gauja Nationalpark.

I begyndelsen af det 20. århundrede var Turaida Borg blot en borgruin, og man besluttede i 1924 at stille borgruinen under beskyttelse som værende statsligt mindesmærke. Det var dog først i 1950'erne, at genopbygningsarbejdet så langsomt kom i gang. Siden 1976 er borgen gennem 25 år blevet genopbygget under ledelse af den lettiske arkæolog, Jānis Graudonis, til den borg, man i dag kan besøge.

Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Betegnelsen Bergfried (også stavet: Berchfrit, eller ved en misforståelse: Burgfried) benævner det ubeboede hovedtårn i et middelalderligt borganlæg, en konstruktion, der blev vidt udbredt i Mellem-, Øst- og Nordeuropa. Hvis hovedtårnet var beregnet til vedvarende beboelse, blev det derimod betegnet som en donjon.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 57°10′56.20″N 24°51′0.76″E / 57.1822778°N 24.8502111°Ø / 57.1822778; 24.8502111


Letland Stub
Denne artikel om et lettisk bygningsværk og/eller en seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed