Ulsted Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ulsted Kirke
Ulsted-Kirke.jpg
Ulsted Kirke
Generelle informationer
Opført 1100-tallet
Geografi
Adresse Sønderlundsvej 2, Ulsted, 9370 Hals
Sogn Ulsted Sogn
Pastorat Ulsted Pastorat
Provsti Aalborg Nordre Provsti
Stift Aalborg Stift
Kommune Aalborg Kommune
Eksterne henvisninger
Websted www.ulstedkirke.dk
v · d · r

Ulsted Kirke er en romansk kvaderstenskirke fra 1100-tallet med senere tilbygninger

Kirkebygningens ydre[redigér | redigér wikikode]

Kirken ligger højt hævet på en bakke udenfor Ulsted. Den ældste del er en romansk kvaderstenskirke, hvor koret senere er forhøjet, så tagryggen er i forlængelse af skibets. I sengotisk tid er der opført et nordkapel i munkesten og med kamtakkede gavle. Indtil 1927 var kirken kullet (uden tårn) med kirkeklokken ophængt i en klokkestabelkirkegården. I stedet blev nu bygget et kraftigt tårn med tegltag. Det gamle våbenhus blev i 1963 erstattet med et nyt og moderne, hvor sidefladerne består af metalrammer med glas. Det er ligesom skib og kor dækket med blytag.

Kirkerummet[redigér | redigér wikikode]

Forhøjelsen af koret er formentligt sket i forbindelse med indbygning af gotisk hvælv i koret i sengotisk tid. Kirken har i øvrigt fladt bræddeloft med synlige bjælker. Koret og skibet er forbundet med en snæver korbue. Både sidekapel og tårnrum er med buer forbundet med skibet. I tårnrummet står orglet og sidekapellet rummer ekstra siddepladser for menigheden.

Inventar[redigér | redigér wikikode]

Døbefonten er romansk i en enkel udformning. Der opbevares i nærheden af den et ældre dåbsfad fra 1575. Alteret er nyt fra kirkens seneste restaurering. Altertavlen er af Rudolf Pedersen 1929 og forestiller Kristus og den samaritanske kvinde. Andetsteds i kirken er ophæng to ældre altertavler. Der er alterkalk fra 1675 og oblatæske fra 1734. Prædikestolen er fra ca. 1600 og i renæssancestil. Der er billeder af de fire evangelister. Billedene blev malet af Knud Sinding i 1921. [1][2]


Kirkeskibet[redigér | redigér wikikode]

Fem master skonnert. Ophængt 1920 af pastor Andreasen. Renoveret 1992 af maler Ove Andersen, Slagelse


Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]Koordinater: 57° 4′ 15″ N, 10° 15′ 16″ Ø