Ulsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ulsted
Ulven, Ulsteds Vartegn Ulsted Kirke
Ulsted ulv.jpg Ulsted Kirke Indre01 kor.jpg
Ulsted Mølle1.jpg
Ulsted Mølle
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Nordjylland
Kommune Aalborg Kommune
Sogn Ulsted Sogn
Postnr. 9370 Hals
Demografi
Ulsted by 1.084[1] (2018)
 - Areal 70,87 km²
Kommunen 213.558[1] (2018)
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.ulstedby.dk
Oversigtskort

Koordinater: 57°4′42″N 10°15′26″Ø / 57.07833°N 10.25722°Ø / 57.07833; 10.25722 Ulsted er en lille by i Vendsyssel med 1.084 indbyggere (2018)[1], beliggende i Ulsted Sogn 25 km. øst for Aalborg. Byen hører til Aalborg Kommune og ligger i Region Nordjylland.

Navnet stammer formentligt fra mandsnavnet "Ulv" eller "Ulf". Måske pga. af navnet siges det, at Ulsted var det sidste sted i Danmark man fordrev ulve (flere andre steder påstår det samme). Den sidste ulv blev fordrevet i 1700-tallet. Der findes stadig på bakken tæt ved kirken en grav, som har været brugt som ulvefælde. Ulven kan betragtes som byens vartegn. Fra 1941 har der i anlægget stået en skulptur af en ulv, og den indgår også i de skilte, som markerer indkørslerne til Ulsted.

Ulsteds placering i Nordjylland[redigér | redigér wikikode]

Ulsted ligger nord for Limfjorden i Vendsyssels sydøstlige del. Indtil kommunalreformen 1970 udgjorde Ulsted med opland (Ulsted Sogn) en selvstændig kommune, hvorefter byen blev en del af Hals Kommune. Siden 2007, Aalborg Kommune. Tidligere var det kirkelige liv udover sognekirken præget af et stærkt lægmandsbaseret arbejde knyttet til Indre Mission ud fra missionshuset og private hjem. I dag er missionshuset afhændet.

Befolknings- og erhvervsforhold[redigér | redigér wikikode]

I 1899 fik Ulsted via Sæbybanen jernbaneforbindelse med Nørresundby mod sydvest og med Sæby/Frederikshavn mod nordøst. Dette medførte en udvikling. Den nye station lå et lille stykke fra den gamle landsby omkring gadekæret og der kom ny bebyggelse i retning mod stationen. På det tidspunkt var Ulsted primært præget af landbrug, og i slutningen af det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede blev stadig flere beskæftiget ved landbrug, bl.a. gennem opdyrkning af tidligere hedearealer i den østlige del af sognet og gennem oprettelse af statshusmandsbrug.

I Ulsted var der på det tidspunkt og langt over midten af 1900-tallet en bred vifte af forretninger og håndværksvirksomheder i Ulsted.

Efter 1950 blev landbruget mekaniseret og ved den efterfølgende strukturændring blev mange små landbrugesejendomme sammenlagt til stordrift. Dette medførte en stor nedgang i antallet af beskæftigede ved landbrug. Samtidigt lukkede mange af byens forretninger, når indehaveren gik på pension. I dag består byens forretningsliv af et par dagligvarebutikker og et par større specialforretninger, der retter sig mod et større opland. Samtidigt med affolkningen af landbruget, er der kommet flere beboere i byen, således at sognet har bevaret sit indbyggertal. Befolkningen er i dag præget af mange pensionister og af mange, der arbejder udenfor Ulsted, ikke mindst i Aalborg. De mange ændringer har medført, at jernbanen er nedlagt 1967, det samme er mejeriet, der er revet ned. Som symbol på fortidens erhverv og teknik står Ulsted Mølle stadig, men byen rummer også eksempler på den ny tids teknik. I udkanten af byen findes et af Danmarks største solvarmeanlæg, som giver et betragteligt tilskud til byens fjernvarmeforsyning.

Et af Danmarks største solvarmeanlæg (tidligere næststørste) findes i Ulsted

Kunst i Ulsted[redigér | redigér wikikode]

I de senere år er ulve-skulpturen i anlægget ved Jyllens Dam blevet suppleret af en lang række kunstværker rundt omkring i Ulsted. Disse er skænket af Sparekassen og af en lokal mand, Marius Andersen. Af disse kan nævnes:

Navne[redigér | redigér wikikode]

Den socialdemokratiske overborgmester i København, forhenværende minister Frank Jensen, er født i Ulsted.

Kirkelige forhold[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]