Undergrundsøkonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Undergrundsøkonomi, sortbørshandel, det sorte marked, sort økonomi eller paralleløkonomi referer til et marked, hvor handler udføres uden hensyntagen til beskatning, lovgivning eller handelsreguleringer. I moderne samfund dækker undergrundsøkonomien over en lang række aktiviteter. Generelt set er undergrundsøkonomien mindst i de lande, der har størst økonomisk frihed, mens den bliver forholdsmæssigt større i lande, hvor korruption, forbud og eksistensen af legitime monopoler begrænser lovlig økonomisk aktivitet. Undergrundsøkonomien er typisk også stor i planøkonomiske samfund, hvor efterspørgslen efter varer er større end udbuddet.

Undergrundsøkonomien beskæftiger sig hovedsageligt med omsætning af varer, der er illegale eller som er begrænset i antal eller tilgængelighed. Det omfatter således både handel med euforiserende stoffer og stjålne varer, men også handel med tjenesteydelser (sort arbejde), pirattaxivirksomhed samt videresalg af billetter til kultur- og idræstsarrangementer til overpris.

I flere EU-lande udgør undergrundsøkonomien omkring 20 procent af bruttonationalproduktet, mens tallet for Danmark skønnes at være 17 procent.[1]

Graffiti, 2008

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Claus Bundgård Christensen, Den sorte børs – Fra besættelsen til efterkrigstid, Forum, 2003. ISBN 87-553-3423-7.