Spring til indhold

Vancouvermurmeldyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vancouvermurmeldyr
Udstoppet vancouvermurmeldyr
Udstoppet vancouvermurmeldyr
Bevaringsstatus

Kritisk truet  (IUCN 3.1)
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeChordata (Chordater)
KlasseMammalia (Pattedyr)
OrdenRodentia (Gnavere)
FamilieSciuridae (Egernfamilien)
SlægtMarmota (Murmeldyr)
ArtM. vancouverensis
Videnskabeligt artsnavn
Marmota vancouverensis
Swarth 1911
Hjælp til læsning af taksobokse

Vancouvermurmeldyr (latin: Marmota vancouverensis) er en art af murmeldyr, som udelukkende forekommer naturligt i bjergene på Vancouver Island, British Columbia i Canada. Det er en af de største murmeldyrarter og gnavere i det hele taget, og de voksne individer kan veje mellem 3 og 7 kg, afhængig af årstid og alder.

Skønt arten er endemisk på Vancouver Island, har man haft held til at avle vancouvermurmeldyret på forskellige avslcentre i Canada, herunder også på Vancouver Island, hvor arten i visse områder var tæt på at uddø i 1990'erne.[1] Avlsprogrammet er et forsøg på at forhindre arten i at uddø fuldstændig og genskabe en bæredygtig population af dette unikt canadiske murmeldyr.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Aaltonen, K.; Bryant, A.A.; Hostetler, J.A.; Oli, M.O. (oktober 2009). "Reintroducing endangered Vancouver Island marmots: Survival and cause-specific mortality rates of captive-born versus wild-born individuals" (PDF). Biological Conservation. 142 (10): 2181-2190. doi:10.1016/j.biocon.2009.04.019. Hentet 2015-10-04.
  2. ^ Vancouver Island Marmot Recovery Team (november 2008). "Recovery Strategy for the Vancouver Island Marmot (Marmota vancouverensis) in British Columbia" (PDF). Ministry of Environment, British Columbia. Hentet 2015-10-04.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]