Varvara Hasselbalch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Varvara Hasselbalch
baronesse
Personlig information
Pseudonym Sonia Varvara Hasselbalch
Fødselsdato 16. april 1920(1920-04-16)
Fødested København, Sjælland
Dødsdato 3. april 2008 (87 år)[1]
Dødssted Grønningen, København
Gravsted Garnisons Kirkegård[1]
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Ægtefælle tre ægtemænd
Børn en søn
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Fotograf
Beskæftigelse SelvbiografRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sonia Varvara Hasselbalch baronesse Heyd, født Hasselbalch (16. april 1920 i København3. april 2008 smst[1]) var en dansk fotograf og forfatter.

Hasselbalch var datter af fabrikant Erik Hasselbalch og Louise født baronesse von Plessen og dermed oldebarn af den russiske fyrstinde Gagarina og den danske diplomat i Sankt Petersborg, Otto von Plessen. Hendes mor var konkurrencerytter. Hun voksede op i det enorme Plessenske Palæ (nu Domus Medica) i Kristianiagade 12 i København.

Hun blev udlært fotografmester hos d'Ora i Paris og Uggla i Stockholm. I 1943 åbnede hun fotoatelieret Varvara Foto i København med filial i London.

Under Anden verdenskrig var hun ambulancefører og senere lastbilchauffør for Fransk Røde Kors. Hun smuglede også fanger og breve ud af tyskernes lejre. Efterfølgende udgav hun bogen Menig 5272 som omhandler hendes oplevelser hos Røde Kors. Den blev beslaglagt af Gestapo, men solgt i det skjulte under navnet Varvaras kogebog, hun arbejdede også i skjul for den danske modstandsbevægelse. Hendes indsats betød blandt andet, at hun i 2002 blev hædret som officer af Æreslegionen. Efter krigen lavede hun fotoreportager i det meste af verden og udstillede både i udlandet og i Danmark.

I den brede offentlighed blev Varvara Hasselbalch kendt for sin medvirken i tv-portrættet om veninden Erna Hamilton, Grevinden på tredje, der blev sendt på DR. Senere blev der lavet et portræt om Hasselbalch, kaldet Varvara – uden mors velsignelse af Per Wennick.

Hun var gift tre gange og fik en søn.

Hun boede indtil sin død på Grønningen (København) med udsigt til Kastellet.

Hun er begravet på Garnisons Kirkegård.[1]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Vista-kdmconfig.png Artiklen om Varvara Hasselbalch kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.