Verdensfredsrådet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Verdensfredsrådets medlemmer

Verdensfredsrådet (engelsk: World Peace Council (WPC)) er en international fredsorganisation, der går ind for universel nedrustning, suverænitet og uafhængighed og fredelig sameksistens, og fører kampagner mod imperialismen, masseødelæggelsesvåben og alle former for forskelsbehandling. Fredsrådet blev grundlagt i 1950 på basis af Sovjetunionens kommunistiske partis politik for at fremme verdensomfattende fredskampagner mod USAs "krigsmageri". Dens første præsident var den franske nobelprismodtager i kemi Frédéric Joliot-Curie, der var medlem af det franske kommunistparti.

I 1950 tog Verdensfredsrådet initiativ til udarbejdelsen af Stockholm-appellen, der fik støtte af 273.470.566 personer på verdensplan, herunder ca. 135.000 fra Danmark.[1]

Fra 1968 til 1999 havde Verdensfredsrådet hovedkvarter i Helsinki, i dag har rådet hovedsæde i Athen, Grækenland. I Danmark var bl.a. organisationerne Fredens Tilhængere og Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed tilknyttet Verdensfredsrådet.

I Danmark under den kolde krig hævder DIIS at Verdensfredsrådet var en "international kommunistisk frontorganisation".[bør uddybes][2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
  1. ^ leksikon.org: Fredens Tilhængere
  2. ^ DIIS: Danmark under Den Kolde Krig, bind 1 s. 371-74

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Forening eller organisation Stub
Denne artikel om en forening eller organisation er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.