Frédéric Joliot-Curie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Irène Curie + Frédéric Joliot (1934)
Nobel prize medal.svg Nobelprisen i kemi
1935

Jean Frédéric Joliot-Curie født Joliot (19. marts 190014. august 1958) var en fransk fysiker og nobelprismodtager.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Tidlige år[redigér | redigér wikikode]

Født i Paris, Frankrig, han tog kandidateksamen fra École supérieure de physique et de chimie industrielles de la ville de Paris. I 1925 blev han assistent til Marie Curie på Curie Instituttet (Radium Instituttet) i Paris. Han blev forelsket i hendes datter Irène Curie, og kort tid efter deres ægteskab i 1926, ændrede de begge deres efternavne til Joliot-Curie. Efter pres fra Marie opnåede han en anden bachelorgrad og en doktorgrad i videnskab, med sin afhandling om elektrokemi af radio-elementer.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Mens han var lektor ved Paris Naturvidenskabelige Fakultet, samarbejdede han med sin kone om forskning i strukturen i atomer, især på fremskrivning af cellekerner, som var et vigtigt skridt i opdagelsen af neutronen. I 1935 blev de tildelt Nobelprisen i kemi.

I 1937 forlod han Radium Institut for at blive professor ved Collège de France og arbejdede med nukleare kædereaktioner og kravene til en vellykket opførelse af en atomreaktor, der bruger kontrolleret nuklear fission til at generere energi ved hjælp af uran og tungt vand. Joliot-Curie var en af de videnskabsmænd, der nævnes i Albert Einsteins brev til præsident Roosevelt, som en af de førende forskere på vej til at skabe kædereaktioner. 2. verdenskrig satte dog stort set Joliots forskning i stå.

Da den nazistiske invasion i 1940 fandt sted, formåede Joliot-Curie at smugle sine arbejdsdokumenter og materialer til England sammen med Hans von Halban og Lew Kowarski. Under den franske besættelse deltog han aktivt i den franske modstandsbevægelse som medlem af Front National.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabelige biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi