Victor Andreasen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Victor Andreasen
Født 18. februar 1920Rediger på Wikidata
Død 17. april 2000 (80 år)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Victor Johannes Andreasen (født 18. februar 1920 i Rårup, død 17. april 2000 i Ugledige) var cand.polit., men kom mest til at arbejde inden for bladbranchen. Efter en kort afstikker som embedsmand under Jens Otto Krag fik han ansættelse hos Ekstra Bladet, en avis som han kom til at redde fra bladdøden.

Victor Andreasen mente, at de danske aviser havde bevæget sig for langt væk fra manden på gaden og syntes ikke, at traditionen fra besættelsen, hvor alt skulle godkendes i Udenrigsministeriet, var endeligt afskaffet.

Under ham indførte Ekstra Bladet kampagnejournalistik, der fokuserede kraftigt på et specielt forargelige fænomener i Danmark. En af de første kampagner rettedes mod boligspekulanter, der med foto og navn blev udstillet som "bolighajer", et ord som passede godt til den polemiske og bramfrie stil, som Andreasen ville give Ekstrabladet. Victor Andreasen blev om nogen symbol for den modernisering af den danske bladverden, der fandt sted i disse år. Med en blanding af polemik og nøgne side-9 piger ruskede han godt og grundigt op i den danske bladverden og reddede Ekstra Bladet – måske hele Politikens Hus – fra bladdøden.

Gift 1944 med Inger Margrethe Nielsen med hvem han fik datteren Birgitte Aniela Maria Andreasen født 10. december 1945.

Victor Andreasen var fra 1951 til 1973 gift med forfatteren Tove Ditlevsen. Deres ikke uproblematiske forhold blev skildret i hendes bog Vilhelms værelse.

Omtales i bogen Det 20. århundrede - De 100 mest betydningsfulde personer i Danmark redigeret af Connie Hedegaard og Claus Hagen Petersen.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Sven Ove Gade, Ulanen – en biografi om Victor Andreasen, Gyldendal, 2002. ISBN 87-02-01425-4.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]