Viggo Pedersen (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Viggo Pedersen

Viggo Pedersen - Figurerne badning ud for den danske kyst.jpg

Personlig information
Født Viggo Christian Frederik Vilhelm PedersenRediger på Wikidata
11. marts 1854Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død 19. april 1926 (72 år)Rediger på Wikidata
RoskildeRediger på Wikidata
Far Vilhelm PedersenRediger på Wikidata
Søskende Thorolf PedersenRediger på Wikidata
Børn Stefan Viggo Pedersen,
William PedersenRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Elev af C.V. Nielsen, P.C. Skovgaard, Janus la CourRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Elever Johannes Kragh, Mogens Ballin, Marie SandholtRediger på Wikidata
Genre PortrætRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Viggo Christian Frederik Vilhelm Pedersen (født 11. marts 1854 i København, død 19. april 1926 i Roskilde) var en dansk maler, der primært gjorde sig bemærket som landskabsmaler.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Viggo Pedersen lærte at tegne af faderen Thomas Vilhelm Pedersen og blev herefter optaget på C.V. Nielsens Tegneskole og gik på Kunstakademiet i København fra september 1871 til foråret 1878.

Har var på udlandsrejser i Tyskland (1873), i Paris (1881) og rejste derfra til Schweiz (hvor Joakim Skovgaard stødte til ham) og Italien, som han besøgte flere gange siden tillige med rejser til Holland og Tyskland.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Samtidig med at han var elev af Kunstakademiet, malede han under P.C. Skovgaard, senere under Janus la Cour, og af disse kunstnere viste de landskabsbilleder, han fra 1875 udstillede, stærk påvirkning. Flere af hans første arbejder blev købt af Kunstforeningen, og i 1877 fik han Den Sødringske Opmuntringspræmie for Uden for et Bryggers. I foråret 1881 rejste han til Paris og modtog der meget stærke indtryk af den moderne franske landskabskunst; de viste sig tydeligst i det bredt og livfuldt malede og i høj grad virkningsfulde Opkjørt Vej under gamle Træer, der 1882 erhvervedes af Nationalgalleriet ligesom senere Solskin i Dagligstuen (1888) og det store, stemningsrige Ved Nattens Frembrud (1890), der på udstillingen var blevet hædret med årsmedaljen. Flere gange var han i Paris og Italien med understøttelse fra Akademiet; af ikke ringe betydning for ham blev hans Ophold i Sora i Campania, hvor han levede sammen med Joakim Skovgaard. I de senere år har Pedersen udført ikke få større og mindre friluftsbilleder, i hvilke figurer spille en fremtrædende rolle, således det store Isak ser Rebekka komme og Duet, samt interiører med figurer, som Mariæ Bebudelse; i det hele har han malet ikke få bibelske billeder, udmærkede ved inderlig og alvorlig følelse, en ejendommelig storhed i kompositionen og rig koloristisk virkning.

Han var medlem af Akademiets plenarforsamling (1904) og af Akademirådet 1908- 11.

Familie[redigér | redigér wikikode]

Viggo Pedersen var søn af tegneren, premierløjtnant Thomas Vilhelm Pedersen og Adolphine Marie Pedersen og ældre broder til Thorolf Pedersen. Han blev den 21. marts 1884 gift med Elisabeth Bella Marie Borup (1860-1905), datter af sognepræst Julius Theodor Borup og Marie Rosa Caroline Trier. Efter Elisabeths død giftede han sig igen med Johanne Louise Aagaard (1881-1970), datter af vekselmægler Thor Christian Aagaard og Marie Magdalene Zeuthen.

Pedersens søn, William Pedersen er illustrator.[1]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Skrift om Stefan V Pedersen på soendersoe-kirke.dk

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Sigurd Müller i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 12. bind, side 643,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.