Campania

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Campania
Regione Campania
Regione Campanias flag
Flag
Placering
Campanias placering i Italien
Information
Land Italien Italien
Hovedby Napoli
Præsident Vincenzo De Luca
Provinser Avellino
Benevento
Caserta
Napoli
Salerno
Kommuner 550
Areal
 - Rangeret
13.670,95 km²
11. (4,5 %)
Indbyggertal
 - Total

 - Rangeret
 - Tæthed

(2014)
5.868.533 indb.
2. (10,0 %)
429,27 indb. pr. km²

Campania er en region i det sydlige Italien. Dens naboregioner er Lazio, Molise, Apulien, og Basilicata.

Regionshovedstaden er Napoli. Andre vigtige byer er Salerno, Caserta, Benevento, Avellino, Sorrento, Amalfi, Torre del Greco, Pozzuoli, Aversa og Capua.

Campanias geografi spænder fra fine badestande over landbrugsjord til ufremkommelige bjerge. Af specielle steder kan nævnes Amalfi-kysten syd for Napoli, øen Capri med den blå grotte, de græske ruiner i Paestum samt vulkanen Vesuv, der blandt andet er kendt for ødelæggelsen af Pompeji og Herculaneum i 79 e.Kr.

Madmæssigt er regionen mest kendt for pizzaen, der ifølge traditionen stammer fra Napoli. Endvidere kan nævnes Mozzarella di Bufala samt likøren Limoncello.

Mode[redigér | rediger kildetekst]

Luksusmærker som Kiton, Cesare Attolini, Isaia, Rubinacci, Harmont & Blaine, E. Marinella ligger Campania. De har allesammen et relativt lille salg på årsbasis på mindre end €100 mio. hver.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Campaniens historie er meget lang, og den bedst kendte del begynder ved grækernes kolonisering, forsætter med romernes erobring og krigene mod Karthago, videre til germanerinvasionerne i den tidligste middelalder og normannernes erobring i det 11. århundrede. Derfra fører historien over et mere eller mindre selvstændigt kongerige med stadigt skiftende dynastier frem til Italiens samling i det 19. århundrede

UNESCOs Verdensarvsliste[redigér | rediger kildetekst]

Italiensk geografiSpire
Denne artikel om italiensk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 40°54′38″N 14°55′14″Ø / 40.9106°N 14.9206°Ø / 40.9106; 14.9206