Kosmos

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kosmos (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Kosmos)
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Antikkens og middelalderens kosmos som afbildet i Peter Apians Cosmographia (Antwerp, 1539).

I den brede forstand er kosmos et ordnet eller harmonisk system. Kosmos stammer fra det græske term κόσμος (kosmos), der betyder "orden" eller "ornament"[1] og er antitesisk til begrebet chaos. I dag anvendes ordet kosmos generelt som et synonym for det latinske låneord "univers" (betragtet i dets ordnede aspekt). Kosmos bruges også i kosmologi som et ord for alt, potentielt også noget større end vores univers forudsat, der måtte være flere universer (mulitivers)... Ordet kosmetik har samme rod. I mange slaviske sprog som russisk og bulgarsk betyder ordet Космос kosmos også det "ydre rum". I mandarin kinesisk bliver både kosmos og univers oversat til 宇宙 yuzhou, som bogstaveligt oversat betyder rumtid (宇 yu = rum + 宙 zhou = tid).

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ κόσμος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]