Spring til indhold

Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning er en dansk naturvidenskabspris, der uddeles årligt af Villum Fonden. Prisen gives til en dansk forsker, som har opnået international anerkendelse for fremtrædende forskning inden for de tekniske og naturfaglige områder.[1][2]

Legatet var i 2020 på 5 mio. kr., og det er dermed den største danske forskerpris.[1] Det kan ikke søges, og årslegatet bliver på Villum Kann Rasmussens fødselsdag den 23. januar.[3]

År Person[4] Tilknytning Forskningsområde Noter
1987 Preben Christensen PC-Laboratoriet i Fjerritslev Betons bestandighed
1988 Palle Jeppesen Danmarks Tekniske Universitet Halvlederfysik og mikrobølgeteknik
1989 Peter Roepstorff Syddansk Universitet Proteinkemi
Viggo Tvergaard Danmarks Tekniske Universitet Materialemekanik og brudmekanik
1990 Ole G. Mouritsen Syddansk Universitet Biofysik, materialefysik og overfladefysik
1991 Erik Granum Aalborg Universitet Billedanalyse og datamatsyn
Jens Kehlet Nørskov Danmarks Tekniske Universitet Overfladefysik
1992 John Villadsen Danmarks Tekniske Universitet Teknisk kemi
1993 Jakob Bohr Danmarks Tekniske Universitet Eksperimentel materialeforskning
1994 Ove Dalager Ditlevsen Danmarks Tekniske Universitet Sikkerhed og belastning i byggekonstruktioner
1995 Jørgen Bach Andersen Aalborg Universitet Elektromagnetisk feltteori og radiokommunikation
1996 Thomas Sinkjær Aalborg Universitet Medioteknik
Povl Ole Fanger Danmarks Tekniske Universitet Indeklima
1997 Martin Philip Bendsøe Aalborg Universitet Topologi og materialeoptimering
1998 Erik Reitzel Danmarks Tekniske Universitet Minimalkostruktioner
1999 Birgitte K. Ahring Biocentrum, Danmarks Tekniske Universitet Anaerob bioteknologi
2000 Karl Anker Jørgensen Aarhus Universitet Eksperimentel og teoretisk kemi
2001 Dorthe Dahl-Jensen Professor, Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet Palæoklimatologi, is Som en anerkendelse og en inspiration til fortsættelse af hendes forskning og under­visning inden for eksperimentel og teoretisk glaciologi.
2002 Jens Nielsen Professor, BioCentrum og leder af Center for Bioteknologisk Procesforskning, Danmarks Tekniske Universitet Bioteknologi For hans forskning og undervisning inden for bioteknologisk procesforskning.
2003 Flemming Besenbacher Professor, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet Som en anerkendelse og en inspiration til fortsættelse af hans forskning og under­visning inden for materialer og overfladerelaterede processer.
2004 Anders Bjarklev Professor, COM (Center for Communications, Optics and Materials), Danmarks Tekniske Universitet Optik For hans forskningsindsats inden for studier af optisk kommunikation.
2005 Jesper Wengel Professor, Kemisk Institut, Syddansk Universitet For hans bemærkelsesværdige og banebrydende indsats gennem den sidste halve snes år inden for forskning i nanobiosystemer.
2006 Søren Brunak Professor, BioCentrum-DTU, Danmarks Tekniske Universitet Bioinformatik For hans indsats som pioner ved indførelsen af bioinformatikken som forskningsdisciplin i Danmark
2007 Birger Lindberg Møller Professor, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole For hans innovative og bredspektrede forskningsarbejde inden for plantebiokemi, plantefysiologi og plantemolekylærbiologi.
2008 Anja Boisen Professor, Institut for Mikro- og Nanoteknologi, Danmarks Tekniske Universitet Nanoteknologi For hendes markante og innovative forskningsindsats inden for det nanoteknologiske forskningsområde[1].
2009[a] Eva Bjørn Vedel Jensen Professor, Institut for Matematiske Fag, Aarhus Universitet For hendes banebrydende forskning inden for udvikling af avancerede matematiske og statistiske metoder til at få et præcist tredimensionelt billede af et objekt, for eksempel i hjernen, ud fra et- eller todimensionale observationer[5]
Jan Oskar Jeppesen Professor, Institut for Fysik og Kemi, Syddansk Universitet For hans innovative og originale forskning inden for organisk kemi, hvor han fremstiller store og komplekse organiske molekyler med helt specielle funktionelle egenskaber[6][7]
2010 Ole Sigmund Professor, Institut for Mekanisk Teknologi, Danmarks Tekniske Universitet For hans fremragende og innovative forskning inden for topologi-optimering, især inden for faststofmekanik og strukturel optimering.
2011 Christian Søndergaard Jensen Professor, Aarhus Universitet Data-Intensive Systemer For hans fremragende og nyskabende forskning inden datalogi, specielt inden for databasemanagement og data-intensive systemer.
2012 Klaus Mølmer Professor, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet For hans banebrydende forskning inden for teoretisk kvanteoptik og atomfysik, med specielt fokus på studiet af atomare systemers vekselvirkning med lys.
2013 Carsten Rahbek Professor og leder Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, Københavns Universitet For hans visionære og bredspektrede forskning og undervisning inden for biologisk diversitet, evolution og økologi.
2014 Frede Blaabjerg Professor, Aalborg Universitet For hans enestående arbejde inden for effektelektronik, som omfatter energilagring, energieffektivitet og styring af solcelle- og vindmølleenergi.
2015 Mikkel Thorup Professor, Københavns Universitet For hans banebrydende forskning inden for datastrukturer og effektive algoritmer.
2016 Lone Gram[8] Professor, DTU Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet Bakteriologi Som en anerkendelse af hendes forskning i bakteriers økologi og fysiologi med fokus på at finde de egenskaber hos bakterierne, som kan være til gavn for mennesker.
Jens Stougaard[9] Professor, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet Molekylærbiologi Som en anerkendelse og en inspiration til fortsættelse af hans fremragende forskning inden for plantebiologi, herunder den knolddannelse, som er resultatet af symbiose mellem bælgplanter og kvælstoffikserende bakterier”.
2017 Jens Hjorth[10] Professor, Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet
leder af Dark Cosmology Centre
For langvarige forskningsindsats indenfor for astronomien og i særdeleshed hans arbejde med gammaglimt, der på afgørende vis har bidraget til ny erkendelse.
2018 Ivan Damgård[11] Professor, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet Datalogi
2019 Sergey I. Bozhevolnyi[12] Professor, SDU Nano Optik, Syddansk Universitet Plasmonik og nanooptik
2020 Rasmus Nielsen[13] Professor, Biologisk Institutet, Københavns Universitet DNA og genetik
 1. ^ Årslegatet tildelt til to professorer for at fejre Villum Kann Rasmussens 100 års fødselsdag[5]
 1. ^ a b c Den største forskerpris i Danmark til professor i nanoteknologi ved Danmarks Tekniske Universitet
 2. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 9. november 2007. Hentet 31. august 2020.
 3. ^ Årslegat tildeles for en særlig værdifuld indsats. veluxfoundations.dk. Hentet 31/8-2020
 4. ^ Tidligere årslegatmodtagere. veluxfoundations.dk. Hentet 31/8-2020
 5. ^ a b Danmarks største forskerpris til Eva Bjørn Vedel Jensen, Matematik: science.au.dk (Webside ikke længere tilgængelig)
 6. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 1. juni 2018. Hentet 31. august 2020.
 7. ^ JV.dk – Navne – Million-legat til ung forsker fra Agerbæk
 8. ^ Lone Gram jagter bakteriers skjulte potentialer. veluxfoundations.dk. Hentet 31/8-2020
 9. ^ Jens Stougaard: "Kriser kan føre os til en ny, rigtig god ide". veluxfoundations.dk. Hentet 31/8-2020
 10. ^ Astronom får stor forskerprit. veluxfoundations.dk. Hentet 31/8-2020
 11. ^ Professor og pioner modtager årslegat. veluxfoundations.dk. Hentet 31/8-2020
 12. ^ ”Master of light” modtager årslegat. veluxfoundations.dk. Hentet 31/8-2020
 13. ^ Evolutionsbiologiens modelbygger modtager årslegat. veluxfoundations.dk. Hentet 31/8-2020

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]