Vincent D'Onofrio

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vincent D'Onofrio
Vincent Utah.jpg
D'Onofrio i Utah for Meth Cops Project fundraiser, Juni 2011
Personlig information
Fulde navn Vincent Phillip D'Onofrio
Født 30. juni 1959 (63 år)
Brooklyn, New York
Nationalitet USA Amerikansk
Bopæl Gramercy Park Rediger på Wikidata
Ægtefælle Greta Scacchi (1 børn)
Carin van der Donk (2 børn)
Uddannelses­sted Hialeah-Miami Lakes High School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Skuespiller
Aktive år 1983-nu
Roller Detective Robert Goren i Law & Order: Criminal Intent
Nomineringer og priser
Udmærkelser Sitgesfestivalens pris for bedste skuespiller (2012) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Vincent D'Onofrio (født 30. juni 1959 i Brooklyn i New York City i New York) er en amerikansk skuespiller og filmproducent. Han fik først opmærksomhed som skuespiller for sin rolle som soldaten Leonard Lawrence i Full Metal Jacket som han måtte gå 30 kilo op i vægt for at kunne få og for sin rolle som detektiven Robert Goren i Law & Order: Criminal Intent.

D'Onofrio modtog en Emmy-nominering i 1997 for sit udseende som John Lange i episoden «Subway» i tv-serien Homicide: Life on the Street. I november 2005 vandt Vincent D'Onofrio en nominering som bedste skuespiller på Stockholm International Film Festival for sin rolle som Mike Cobb i den uafhængige filmen Thumbsucker.

I 2006 dukkede D'Onofrio op i filmen The Break-Up sammen med skuespillerne Jennifer Aniston og Vince Vaughn. I denne film spillede han Vince Vaughns excentriske bror.

D'Onofrio har en datter som hedder Leila George D'Onofrio og blev født den 20. marts 1992 i Sydney i Australien. Hendes mor er skuespillerinden Greta Scacchi som D'Onofrio produserede flere film sammen med i slutningen af 1980'erne og begyndelsen av 1990'erne, blandt andet lavede de filmene The Player og Fires Within sammen. Paret var i et forhold mellem 1991 og 1993. Efter at forholdet endte giftede D'Onofrio sig med modellen Carin van der Donk den 22. marts 1997. Paret har en søn som hedder Elias Gene og blev født i december 1999. D'Onofrio og van der Donk blev skilt i oktober 2003 men blev forsonet igen i 2007. Carin fødte deres anden søn, Luca, den 14. februar 2008.

D'Onofrio oplevede et helseproblem da han kollapsede på settet til tv-serien Law & Order: Criminal Intent i november 2004. Han kollapsede igen i sit eget hus nogle dage senere og blev ført tilbage til sygehuset for en mere en grundig undersøgelse hvor han blev diagnostiseret med kronisk udmattelsessyndrom.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]