Jennifer Aniston

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jennifer Aniston.
Personlig information
Fulde navn Jennifer Joanna Aniston.
Født 11. februar 1969 (55 år).
USA Sherman Oaks, Los Angeles, Californien, USA.
Forældre John Aniston og Nancy Dow.
Ægtefælle Brad Pitt (g. 2000; sk. 2005)
Justin Theroux (g. 2015; sk. 2017)
Roller Rachel Green
Venner.
Emmypriser
Outstanding Lead Actress in a Comedy Series for Venner.

Jennifer Joanna Aniston (født 11. februar 1969) er en amerikansk skuespillerinde, instruktør og producer. Hun fik verdensomspændende anerkendelse for sin rolle som Rachel Green i den amerikanske komedieserie Venner, en rolle hun spillede i ti år (1994-2004). Aniston vandt en Emmy Award, en Golden Globe Award og en Screen Actors Guild Award for sin rolle som Rachel Green.

Aniston har også haft en stor filmkarriere med succesfulde film som bl.a. Bruce Den Almægtige (2003), The Break-Up (2006), Marley & Me (2008), Just Go with It (2011), Horrible Bosses (2011) og We're the Millers (2013), som alle har indtjent over 100 millioner dollar i USA.

En af Anistons mest kritikerroste roller var i The Good Girl (2003), hvor hun blev nomineret til en Independent Spirit Award for bedste kvindelige hovedrolle.

I 2012, modtog hun en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Hun er medstifter af produktionsselskabet Echo Films.

I 2015 blev Jennifer gift med Justin Theroux.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Jennifer Joanna Aniston er født d. 11. februar 1969 i Sherman Oaks, Los Angeles, Californien, men hun voksede op i New York. Hun er datter af skuespillerne John Aniston og Nancy Dow. Aniston har 2 stedbrødre, John Mellick (ældre) og Alex Aniston (yngre). Anistons far er græsk-amerikaner og han er født på Kreta, Grækenland, mens hendes mor er født i New York City. Anistons far har været med i forskellige sæbeoperaer gennem tiden, deriblandt Horton-sagaen, Love of Life og Search for Tomorrow.

Anistons gudfar er den afdøde skuespiller Telly Savalas, der var en af hendes fars bedste venner. Da Aniston var 9 år, boede familien et år i Grækenland, men så blev hendes forældre skilt, og Aniston flyttede med sin mor til New York.

Aniston gik på New Yorks Rudolf Steiner School [1] og dimitterede fra Manhattans Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts. Blandt Anistons venner var den senere homoseksuelles-rettigheds-aktivist Chastity Bono.

Anistons drøm om at blive skuespiller voksede med, at hun fik arbejde i Off Broadway-produktionerne, der bl.a. har produceret For Dear Life og Dancing on Checker's Grave. Mens hun arbejdede for Off Broadway havde hun små deltidsjobs, bl.a. som telefonsælger og cykelbud.

I 1989 flyttede hun til Los Angeles, Californien.[2]

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Aniston flyttede til Hollywood og fik sin første tv-rolle i 1990 i den kortvarige tv-serie Molloy og i tv-filmen Camp Cucamonga. Hun var også med i Ferris Bueller, en tv-serie-bearbejdelse af filmhittet fra 1986, Ferris Bueller's Day Off. Showet blev dog hurtigt aflyst. Aniston var med i yderligere to tv-fiaskoer, The Edge og Muddling Through og hun gæstemedvirkede i Quantum Leap, Herman's Head, Burke's Law, og i South Park (i episoden Rainforest Schmainforest). Efter denne stribe af aflyste shows, sammen med hendes medvirken i den kritiserede horrorfilm, Leprechaun, overvejde Aniston at droppe sin skuespillerkarriere.

Anistons planer blev dog ændret, da hun i 1994 fik tilbudt rollen som Monica Geller i den amerikanske tv-serie Venner. Hun afslog tilbuddet og gik i stedet til optagelsesprøve som Rachel Green i samme serie, en rolle, som hun til slut fik. Hun fortæller selv: "Jeg læste Rachels rolle og tænkte, at jeg er så meget mere Rachel, end jeg er Monica". Aniston spillede rollen som Rachel fra seriens start i 1994 og til serien sluttede i 2004.

Serien blev en kæmpe succes for Aniston, der sammen med sine medskuespillere fik masser af seere og anerkendelse. Anistons frisure i starten af serien, kaldet en "Rachel", blev meget kopieret af kvindelige seere. Aniston fik et honorar på 1. mill. dollar pr. episode af seriens 2 sidste sæsoner, 5 Emmy-nomineringer, der inkluderer, at hun vandt i kategorien: "Outstanding Lead Actress in a Comedy Series". Ifølge Guinness Book of World Records (2005), er Aniston (sammen med sine kvindelige kollegaer) en af de højest betalte tv-skuespillerinder nogensinde.

I 1994, blev Aniston spurgt af Microsoft, sammen med komikeren Matthew Perry, om hun og Perry ville lave en 30 minutter lang vejledningsvideo til Microsofts nye system, Windows 95.

Godtnok har Aniston haft mange gode roller som tv-skuespiller, men hun har også haft en masse gode roller i film. Hendes største billetindtægtsucces var i Bruce den Almægtige fra 2003, hvor Aniston spiller kæreste med filmens hovedrolle, der spilles af Jim Carrey. Filmen gav $243 mio. i billetindtægter, alene i USA, og gav næsten dobbelt så meget i resten af verden. I 2004 var Aniston med i filmen ...men så kom Polly (over for Ben Stiller), som også gav godt i lønningsposen, da den blev sendt i biograferne.

Aniston fik betydelig kritisk anerkendelse for hendes optræden i The Object of My Affection i 1998, et komediedrama, hvor hun spiller en pige, der forelsker sig i en homoseksuel mand, og i low-budget 2002-filmen The Good Girl (overfor Jake Gyllenhaal), der handler om en uglamourøs kassedame i en lille by. Denne film blev vist i relativt få biografer – under 700 i alt – hvilket "kun" gav $14 mio. i billetindtægter.

Sidst i 2005 havde Aniston hovedrollerne i 2 store studiofilm Derailed og Rumor Has It, hvilket gav over $36 mio. i billetindtægter, trods en lidt dårlig kritik.

I 2006 var Aniston i low-budget dramaet Friends with Money, som første gang blev vist på Cannes Film Festival og den gav over $13 mio. Anistons næste film, The Break-Up, som blev udgivet 2. juni 2006, gav omkring $39.17 mio. i dens premiereweekend, trods kølig modtagelse.[3] Den gav omkring $118 mio. i USA og $203 mio. verden over.

I 2007 gæstemedvirkede Aniston i en episode af Courteney Cox' tv-serie, Dirt. Aniston spiller Cox' snobbede rival Tina Harrod.[4] Aniston har instrueret en kortfilm om et hospitals skadestue, der hedder Room 10 og har Robin Wright Penn og Kris Kristofferson i hovedrollerne. Aniston har senere sagt, at hun var blevet inspireret af sin skuespilskollega Gwyneth Paltrow, som instruerede en film i 2006.

Forbes har lavet en liste over de 10 rigeste kvinder i underholdningsbranchen i 2007, hvor Aniston er på 10. pladsen. Hun ligger efter power-kvinder som Oprah Winfrey, J. K. Rowling, Madonna, Celine Dion og Jennifer Lopez og foran kvinder som Britney Spears, Christina Aguilera og Mary-Kate og Ashley Olsen. Anistons formue er på omtrent $110 mio.[5] Aniston var også med på den årlige Star Salary Top 10 i magasinet The Hollywood Reporter i 2006.[6] I følge Forbes i oktober 2007, er Aniston det mest kendte sælgende ansigt i underholdningsbranchen.[7]

I 2007 og 2008 arbejdede hun på fire film. Heraf komedien Han er bare ikke vild med dig baseret på en hjælpeguide til kærlighedslivet, Independent-filmen Management der åbnede på Toronto Filmfestivalen i 2008, hundekomedien Marley & Me baseret på den amerikanske bestseller, og til sidst det romantiske drama Traveling.

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Aniston giftede sig den 29. juli 2000 på Malibu med skuespilleren Brad Pitt og tog navnet Jennifer Joanna Pitt. I starten syntes deres ægteskab at skulle vare evigt, hvilket er sjældent i Hollywood, men rygterne begyndte at svirre, da Pitt mødte op til premiere på Ocean's 12 uden sin kone. Først i januar 2005 blev parret set på ferie i Caribbean sammen med Anistons skuespilskollega fra Venner Courteney Cox og hendes mand David Arquette,,[8] og billeder af Aniston og Pitt viser, at de stadig er glade for hinanden. De chokerede derfor deres fans, da de den 7. januar 2005 fortalte at de var blevet separeret. Rygter fortalte, at Pitt var faldet for skuespillerinden Angelina Jolie under optagelser til actionfilmen Mr. & Mrs. Smith.

Aniston er gudmor til Cox' datter Coco Riley Arquette.

Da hun i 2005 begyndte indspilningerne til The Break-Up mødte hun Vince Vaughn og blev igen forelsket, der var rygter om både bryllup og børn, men da Vince tog alene til filmfestival i Toronto havde Aniston tid til at tænke over deres forhold og endte så med at droppe ham på grund af hans playboy-manerer.

Jennifer blev i april 2008 kæreste med rockmusikeren John Mayer, hvorefter de har været sammen frem og tilbage.[9]

Siden maj 2011 har Aniston været i et forhold med skuespiller Justin Theroux. I august 2012 blev parret forlovet og i 2015 blev parret gift.[10]

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Tv[redigér | rediger kildetekst]

År Titel Rolle Bemærkninger
1990 Molloy Courtney Episoderne:
Pilot
Surprise
Ferris Bueller Jeannie Bueller 11 episoder i serien
1992 Quantum Leap Kiki Wilson Episoden: Nowhere to Run
1992-1993 The Edge Forskellige roller 17 episoder i serien
Herman's Head Suzie Brooks Episoderne:
Jay Is for Jealousy
Twisted Sister
1994-2004 Venner Rachel Green Tv-serie
1994 Burke's Law Linda Campbell Episoden: Who Killed the Beauty Queen?
Muddling Through Madeline Drego Cooper Ukendt episoder antal i serien
1996 Partners CPA Suzanne Episoden: Follow the Clams?
1998 Hercules Galatea Stemme
Episoden: Dream Date
1999 South Park Mrs. Stevens - Choirs lærer Stemme
Episoden: Rainforest, Schmainforest
2003 Freedom: A History of Us Jessie Benton Episoden: Wake Up America
King of the Hill Pepperoni Sue Episoden: Queasy Rider
2007 Dirt Tina Harrod Episoden: Ita Missa Est
2008 30 Rock Claire Harper The One With The Cast Of "Night Court"
2011 Cougar Town Psykiater Sæson 2 [11]
2012 Burning Love The Bear / Dana Meet Orlando & The Ladies

Episode #1.8

Film[redigér | rediger kildetekst]


Awards og nomineringer[redigér | rediger kildetekst]

Emmy Awards:

 • 2000: Nomineret: "Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series" for: Venner
 • 2001: Nomineret: "Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series" for: Venner
 • 2002: Vandt: "Outstanding lead Actress in a Comedy Series" for: Venner
 • 2003: Nomineret: "Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series" for: Venner
 • 2004: Nomineret: "Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series" for: Venner

Golden Globes:

 • 2002: Nomineret: "Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television" for: Venner
 • 2003: Vandt: "Best Performance by an Actress in a Television Series – Musical or Comedy" for: Venner

Aftonbladet TV Prize, Sverige:

 • 2001: Vandt: "Best Foreign TV Personality – Female" (Bästa utländska kvinnliga tv-personlighet) for Rachel Green
 • 2002: Vandt: "Best Foreign TV Personality – Female" (Bästa utländska kvinnliga tv-personlighet) for ---||---
 • 2003: Vandt: "Best Foreign TV Personality – Female" (Bästa utländska kvinnliga tv-personlighet) for ---||---
 • 2004: Vandt: "Best Foreign TV Personality – Female" (Bästa utländska kvinnliga tv-personlighet) for ---||---

American Comedy Awards:

 • 1996: Nomineret: "Funniest Supporting Female Performer in a TV Series" for: Venner
 • 1999: Nomineret: "Funniest Supporting Female Performer in a TV Series" for: Venner
 • 2001: Nomineret: "Funniest Supporting Female Performer in a TV Series" for: Venner

CineVegas International Film Festival:

 • 2007: Vandt: "Jury Prize" – "Best Short Film" for: Room 10Delt med Andrea Buchanan

Hollywood Film Festival:

 • 2002: Vandt: "Actress of the Year"

Independent Spirit Awards:

 • 2003: Nomineret: "Best Female Lead" for: The Good Girl

Kids' Choice Awards:

 • 1997: Nomineret: "Blimp Award" "Favorite TV Actress" for: Venner
 • 1999: Nomineret: "Blimp Award" "Favorite TV Actress" for: Venner
 • 2000: Nomineret: "Blimp Award" "Favorite Television Friends" for: VennerDelt med Lisa Kudrow og Courteney Cox
 • 2002: Nomineret: "Blimp Award" "Favorite TV Actress" for: Venner
 • 2003: Nomineret: "Blimp Award" "Favorite TV Actress" for: Venner
 • 2004: Nomineret: "Blimp Award" "Favorite TV Actress" for: Venner

Logie Awards:

 • 2004: Vandt: "Most Popular Overseas Star" for: Venner

MTV Movie Awards:

Online Film Critics Society Awards:

 • 2003: Nomineret: "Best Actress" for: The Good Girl

People's Choice Awards:

 • 2001: Vandt: "Favorite Female Television Performer"
 • 2002: Vandt: "Favorite Female Television Performer"
 • 2003: Vandt: "Favorite Female Television Performer"
 • 2004: Vandt: "Favorite Female Television Performer"
 • 2007: Nomineret: "Favorite On-Screen Match-Up" for: The Break-UpDelt med Vince Vaughn
 • Vundet: "Favorite Female Movie Star"

Razzie Awards:

Satellite Awards:

 • 2000: Nomineret: "Best Performance by an Actress in a Series, Comedy or Musical" for: Venner
 • 2003: Nomineret: "Best Performance by an Actress in a Series, Comedy or Musical" for: Venner
 • Nomineret: "Best Performance by an Actress in a Motion Picture, Comedy or Musical" for: The Good Girl

Screen Actors Guild Awards:

 • 1999: Nomineret: "Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series" for: VennerDelt med Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry og David Schwimmer
 • 2000: Nomineret: "Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series" for: Venner – ---||---
 • 2001: Nomineret: "Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series" for: Venner – ---||---
 • 2002: Nomineret: "Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series" for: Venner – ---||---
 • 2003: Nomineret: "Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series" for: Venner – ---||---
 • 2004: Nomineret: "Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series" for: Venner – ---||---

TV Guide Awards:

 • 2000: Vandt: "Editor's Choice" – Delt med Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer, Jane Sibbett og John Christopher Allen

TV Land Awards:

 • 2005: Nomineret: "Little Screen/Big Screen Star"
 • 2006: "Most Memorable Kiss" for: VennerDelt med David Schwimmer
 • 2006: Nomineret: "Little Screen/Big Screen Star (Women)"
 • 2007: Nomineret: "Little Screen/Big Screen Star (Women)"
 • Nomineret: "Break Up That Was So Bad It Was Good" for: VennerDelt med David Schwimmer

Teen Choice Awards:

 • 2002: Vandt: "TV – Choice Actress, Comedy" for: Venner
 • 2003: Nomineret: "Choice Movie Liplock" for: The Good Girl – Delt med Jake Gyllenhaal
 • Nomineret: "Choice Movie Liar" for: The Good Girl
 • Nomineret: "Choice Movie Actress – Comedy" for: Bruce Den Almægtige
 • Vandt: "Choice TV Actress – Comedy" for: Venner
 • Vandt: "Choice Movie Actress – Drama/Action Adventure" for: The Good Girl
 • 2004: Vandt: "Choice TV Actress – Comedy" for: Venner
 • 2006: Nomineret: "Movies – Choice Actress: Comedy" for: The Break-Up
 • Vandt: "Movies – Choice Chemistry" for: The Break-Up - Delt med Vince Vaughn

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Esquire Online
 2. ^ "Tiscali biography of Jennifer Aniston". Arkiveret fra originalen 5. oktober 2008. Hentet 2. maj 2008.
 3. ^ "Box Office Mojo". The Break-Up's opening weekend gross. Hentet 16. juni 2006.
 4. ^ "TVSquad.com". Jennifer Aniston to guest star on Dirt. Arkiveret fra originalen 9. januar 2010. Hentet 2. marts 2007.
 5. ^ "Forbes.com". In Pictures: The Richest 20 Women In Entertainment. Hentet 2. marts 2007.
 6. ^ "Hollywood.com". Nicole Kidman Tops Hollywood Earners List at Hollywood.com. Arkiveret fra originalen 26. maj 2012. Hentet 2. marts 2007.
 7. ^ "Forbes.com: Fab Tab Cover Stars". Arkiveret fra originalen 26. maj 2012. Hentet 26. maj 2012.
 8. ^ ABC News: 'People' Reveals Details Behind Pitt, Aniston Breakup
 9. ^ People: John Mayer and Jennifer Aniston Call It Quits – Again
 10. ^ People: Jennifer Aniston and Justin Theroux Are Married!
 11. ^ "Jennifer Aniston Guest-Starring on Cougar Town". TVGuide.com. Hentet 23. august 2010.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: