Violet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 19. sep. 2014, 10:30 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (Bot: Datomærk skabeloner)

Violet spektrum

Violet må defineres, som de lilla toner, som mest er blå altså: Blå-lilla.

Forklaringen på denne mærkelige farve er at mennesket sådan set er farveblinde overfor lys/farver med kortere bølgelængde end blå. Men både de tappe (de lysfølsomme mekanismer i øjet) som er følsomme overfor rødt; og de tappe, som er følsomme overfor blå, foruden de lysfølsomme tappe kan mærke det lys, som er lidt mere blåt end blå. Det er sådan set en fejl ved øjet at mennesket ser det blå i regnbuen skifte over til den lidt rødlige violet farve. Mange blå blomster indeholder en ægte violet farve, da bierne godt kan se den, men når man tager et foto, så bliver man overrasket over at de blå blomster er rosa.

Altså en skala som denne:

Violet                             Blå
Violet                             Blå

Symbolik

De violette farver kan både være en blanding af rødt og blåt, og en ekstrem blå grænsende til ultraviolet, såsom Indigo. Disse farver forbindes med bod, anger og selvransagelse.

Den repræsenterer spiritualitet og er forbundet med offerblodet. Det er også nostalgiens og erindringernes farve, og kan symbolisere sublimering og resignation.

Det er formidlingsfarve mellem kærlighed og visdom.

I folkloren er det troskabens farve.

Violet er Kristus passionsfarve. Frelseren bærer en violet kappe. I den katolske liturgi står den for kongemagt og guddommelighed.

I kirken anvendes violet i bods- og fastetiden, anden og fjerde søndag i advent, nytårsaften, fra septuagesima til midfaste søndag, skærtorsdag, Store bededag.

Pineal-chakraets farve er indigo-violet, der repræsenterer indsigt og intuition, men også blafrende uro. Dette chakra (og dermed farven) sættes i forbindelse med clairvoyance.

Stjernetegnet skorpionens farve er violet.

Purpur, som er en variant, var kejsernes pragtkåbers farve.

Indigo er en violet-mørkeblå farve der udvindes af planten indigofera anil. Ordet indigo betyder 'farven fra Indien'og er fundet på mumiers klæder i Egypten og bruges stadigt i bukser.

Se også

Eksterne henvisninger