Visby-linserne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En af Visbylinserne.

Visby-linserne er linser af bjergkrystal som er blevet fundet i en Gotlandsk vikingegrav fra 900-tallet.

Nogle af linserne var sølvindfattede og formodes at være blevet båret som smykker, men andre virker ikke at have været indfattede på denne måde. De kan have været anvendt som forstørrelsesglas, som brændglas eller i et teleskop.

Linserne er blevet undersøgt ved universitetet i Aalen (Tyskland) og Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm med henblik på den optiske kvalitet og forstørrelsesgrad. Linserne viste sig at have meget stor brydning. Selv slibningen var bemærkelsesværdig eksakt, næsten ligeså god som moderne professionel optik, og væsentligt bedre end dagens brilleglas. [1]

Diameter: 50 millimeter
Brændvidde: 22 – 35 millimeter
Opløsning: 25-30 mikrometer

Kilder/Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.