Smykke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Smykkekæde med perler af rav

Et smykke bæres til pynt. Det er ikke en beklædningsgenstand i gængs forstand. Et smykke er som regel være af et kostbart metal, af smykkestene eller som en kombination, og det repræsentere en vis værdi. Smykker anses ofte for at være finere, jo dyrere de er. Derfor har smykker traditionelt været brugt til at udstille rigdom. Smykker har også været et udtryk for magt; den der havde en flotteste krone, eller hvis kone bar de dyreste smykker, måtte være den mest betydningsfulde mand. De fleste kongedømmer har kostbare kronjuveler. De har været symbol på kongehusets magt og vælde.

Traditionelt er smykker båret af kvinder, og i mindre grad af mænd. De eneste accepterede smykker til mænd har været manchetknapper, en slipsenål og signet/forlovelses/vielsesring. I dag er en halskæde eller ring i det ene øre accepteret i visse etniske kredse. I flere afrikanske stammer har smykker traditionelt været båret af både mænd og kvinder.

Smykker af metal har eksisteret siden de første mennesker lærte at forarbejde kobber for 6.000 år siden. Inden da er brugt ben, muslingeskaller og skaller fra strudseæg. Eller smykker af rav, som siden oldtiden har været Skandinaviens største eksportvare.

Liste over de mest almindelige smykker[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]