Vridsløselille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vridsløselille
Storkøbenhavn
Overblik
Bydel: Vridsløselille
Postnr.: 2620 Albertslund
Kommune: Albertslund Kommune
Indbyggertal kommune: 27.877[1] (2019)
Sogn(e): Herstedvester Sogn
Statsfængslet i Vridsløselille
Statsfængslet i Vridsløselille
Oversigtskort

Vridsløselille er en bydel i Storkøbenhavn, beliggende i Albertslund Kommune – oprindelig en landsby. I lighed med Vridsløsemagle er navnet sammensat af de gamle ord writh (vridning) og løsa (engdrag/græsgang) og hentyder til beliggenheden ovenfor engene ved Store Vejleå. Kommunen har 27.877 indbyggere (2019)[1].

Navnet refererede oprindelig til landsbyen, der er beliggende som en enklave i det nuværende Albertslunds vestlige del ikke langt fra grænsen til Høje-Taastrup Kommune, men efterhånden kom det også til at betegne den mere eller mindre spredte bebyggelse, der voksede op omkring Vridsløselille Statsfængsel (1859) og blev således en generaliseret betegnelse for området langs Roskildevej mellem de nuværende Glostrup- og Høje-Taastrup kommuner. Lokalt gik man efterhånden over til at omtale den oprindelige landsby som Gammel Vridsløse (med trykket på "Vrids", der udtales så det rimer på talordet "tres"), men på landkort og i officielle sammenhænge er den statdig kendt som Vridsløselille. Elementet "lille" har oprindeligt tjent til at skelne Vridsløselille fra den nærliggende Vridsløsemagle, hvor leddet "magle" betyder "store".

Stråtagshuse i Vridsløselille

Vridsløselille er nok især kendt for Statsfængslet i Vridsløselille, opført i 1859 som Forbedringshuset på Vridsløselille Mark, og Roskilde Kro, der blev opført ved den nyanlagte Roskildevej i 1772, og som i 1807 var hovedkvarter for Arthur Wellesley i forbindelse med Træskoslaget ved Køge.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Vridsløselille var oprindeligt en landsby beliggende lige øst for Store Vejleå. I 1682 bestod den af 12 gårde og 4 huse uden jord. Det samlede dyrkede areal udgjorde 476,3 tønder land skyldsat til 154,89 tdr hartkorn.[2]

Da landevejen mellem København og Roskilde blev rettet ud, kom Vridsløselille til at ligge syd for landevejen, mens Roskilde Kro blev ved den lejlighed flyttet nogle få kilometer mod syd fra den gamle landevej og placeret lige nord for den nye vej klods op ad Store Vejleå.

Nye huse i Vridsløselille

Da jernbanen blev anlagt mellem København og Roskilde, kom Vridsløselille til at ligge lidt nord for denne. Der kom imidlertid ikke noget stoppested ved landsbyen, som derfor ikke fik nogen umiddelbar betydning for den videre udvikling. En station anlagdes derimod ved Tåstrup, hvor der hurtigt udviklede sig en stationsby. Noget øst for Vridsløselille oprettedes en straffeanstalt nær gården Albertslund, i tilknytning til hvilken der ligeledes hurtigt voksede en mindre bebyggelse frem samt et tilhørende trinbræt kaldet Vridsløselille Trinbræt, som ligger tæt på den nuværende Albertslund Station.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Pedersen (1927), s. 3

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Karl-Erik Frandsen: Vang og tægt. Studier over dyrkningssystemer og agrarstrukturer i Danmarks landsbyer 1682-83 (Bygd 1983); ISBN 87-87293-25-0
  • Henrik Pedersen: De danske Landbrug fremstillet paa Grundlag af Forarbejderne til Christian V.s Matrikel 1688; København 1927 (reprotryk for Landbohistorisk Selskab, København 1975); ISBN 87-7526-056-5
AlbertslundStub
Denne artikel om geografi i Albertslund Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi