Vugge til vugge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Vugge til vugge (eng. Cradle to Cradle) er en ny produktionsfilosofi skabt af den amerikanske arkitekt William McDonough og den tyske kemi professor Dr. Michael Braungart.

Hovedtanken i vugge til vugge produktionsfilosofien er ganske enkel. Alt hvad der bliver produceret skal i alle produktets livsfaser udlede og efterlade et minimum af forurening, spild og affald. Således bliver et restprodukt fra en produktion videreført til at indgå som en bestanddel af produktionsmaterialet for et nyt produkt, som så igen kan genanvendes til at skabe en række nye produkter. Rækken af "led" hvori et produkts materialer kan genanvendes forsøges maksimeret.

En række multinationale virksomheder har vist interesse for tankegangen, og forsøger at føre produktionsprincippet ud i livet på forsøgsbasis.

Cradle to Cradle/vugge til vugge kan placeres inden for to cyklusser; Der den biologiskecyklus og den teknologiskecyklus - Den teknologiskecyklus fungerer ved at et produkt fra en fabrikant efter at have været brugt og altså ikke længere have noget formål vil blive sendt tilbage, skilt ad og genbrugt 100%.

Den første bog på dansk om fænomenet hedder:

  • Cradle to Cradle, Rigdom og vækst uden affald – en banebrydende vision for det 21. århundrede

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]