Władysław Horodecki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Władysław Horodecki
Владислав Городецький
Personlig information
Født 23. maj 1863(1863-05-23)
Sholudky, Gubernija Podolien, Russiske Kejserrige (nu Ukraine)
Død 3. januar 1930 (66 år)
Teheran, Iran
Nationalitet Polsk
Arbejde
Betydelige
bygninger
Hus med Kimærer,
St. Nicholas Romersk Katolske Katedral i Kijev,
Det Nationale Kunstmuseum i Ukraine,
Karaite Kenesa,
Tehran Central train station

Leszek Władysław Dezidery Horodecki (ukrainsk: Лєшек Дезидерій Владислав Городецький, Vladyslav Horodets’kyi; polsk: Leszek Władysław Horodecki) (4. juni 1863 i Sholudky, Gubernija Podolien3. januar 1930 i Teheran, Iran) var en arkitekt og storvildtjæger bedst kendt for sine Art Nouveau-bygninger, især Hus med Kimærer, St. Nicholas Romersk Katolske Katedral i Kijev, Karaite Kenesa i Kijev, Det Nationale Kunstmuseum i Ukraine og mange andre i Ukraines hovedstad, Kijev.

Horodecki blev født i en adelig polsk szlachtafamilie i Podolien-regionen (nu Nemyrivskyi rajon, Vinnytsia oblast, Ukraine). Han blev uddannet fra Det russiske kunstakademi i Sankt Petersborg i 1890 og flyttede derfra til Kijev, hvor han boede i næsten 30 år. I 1920 emigrerede han til Warszawa, og i 1928 flyttede han til Teheran, hvor han døde og blev begravet i 1930. Hans gravskrift er ydmygt indskrevet på polsk med kun benævnelsen professor architektury, som kan oversættes til "Professor for arkitektur".

En af Kijevs gader, designet af Horodecki[1], (mellem Majdan Nezalezjnosti og Hus med Kimærer) blev navngivet efter ham i 1996. Historisk havde gaden navnet Mykolaivska, og i sovjettiden kendtes den som Karl Marx Gade.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Photoalbum". Official web-portal (Ukrainian). Kiev municipal authority. Hentet 2007-07-15. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]