Kijev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kijev
Київ Rediger på Wikidata
Kijevs byvåben Kijevs byflag
COA of Kyiv Kurovskyi.svg Flag of Kyiv Kurovskyi.svg
Panorama of Kyiv from Saint Sophia Monastery.jpg
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Borgmester Vitalij Klitsjko Rediger på Wikidata
Grundlagt 482 Rediger på Wikidata
Postnr. 01000–06999 Rediger på Wikidata
Telefonkode 44 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) AA, KA Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 2.963.199 (2020) Rediger på Wikidata
 - Areal 848 km²
 - Befolkningstæthed 3.494 pr. km²
Andet
Tidszone EET
sommertid
UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 179 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.kmr.gov.ua
Oversigtskort

Kijev [ki·æf] eller Kiev (ukrainsk: Київ, tr. Kyjiv  (Speaker Icon.svg hør); russisk: Киев, tr. Kijev; polsk: Kijów; litauisk: Kijevas) er hovedstaden og den største by i Ukraine, beliggende i Kijev oblast i den centrale del af landet ved bredden af floden Dnepr. Byen har 2.963.199(2020) indbyggere og er dermed den ottende største by i Europa.

Kijev er et vigtigt center for industri, videnskab, uddannelse og kultur i Østeuropa. Der findes et betydeligt antal af højteknologiske industrivirksomheder, højere uddannelsesinstitutioner samt flere verdenskendte historiske monumenter i byen. Kijev har en omfattende infrastruktur, herunder en veludviklet netværk af offentlig transport, hvor blandt andet sporvogne og Kijev Metro indgår.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Ukrainsk udtale af "Kyjiv"

Kijev (Киев [ˈkʲijɪf]) er byens russiske navn; på ukrainsk hedder byen Kyjiv (Київ [ˈkɪjiu̯]). Stavemåden Kijev er hovedopslag i Politikens Nudansk Ordbog fra 2005, som også nævner stavemåden Kiev og den ukrainske stavemåde Kyjiv.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Ifølge Nestorkrøniken (russisk: Povest’ vremennych let) blev Kijev grundlagt af de tre brødre Kyj, Sjtjek og Choriv (byen blev opkaldt efter den ældste broder). Eftersom den slaviske fyrste Kyj bliver nævnt i byzantinske kilder fra det 6. århundrede, må byen være grundlagt før denne tid. Andre middelalderlige kilder daterer byens grundlæggelse til perioden 430-460 e.v.t..

Kiev omkring 1900

Kijev blev indlemmet i de tyrkiske khazarers rige i det 7. århundrede. I det 9. århundrede blev byen imidlertid erobret af de skandinaviske væringer, der brugte de russisk-ukrainske floder som den naturlige vej til Konstantinopel. I år 882 blev Kijev fyrstesæde i riget Rus, der herefter også kaldes Kijevriget. Det var den første vigtige østslaviske statsdannelse og en forløber for både Rusland og Ukraine. I det 11. og 12. århundrede var Kijev med ca. 50.000 indbyggere den største by i Europa næst efter Konstantinopel.

I 1240 blev Kijev ødelagt af mongolerne. Fra 1362 del af Litauen. I 1492 gav Alexander Jagiellon Magdeburgrettigheder. I 1569 blev byen til provinshovedstad i riget Polen-Litauen. Kijev blev tildelt status som den kongelige by af den polske krone. Fra 1667, en del af Rusland, som bekræftet i fredsaftalen i 1686. I 1708 blev byen til provinshovedstad i Rusland. Under krigen mellem 1917 og 1920 var byen i hænderne på ukrainere, bolsjevikker, tyskere, ukrainere, "hvide" russere, bolsjevikker, polakker og bolsjevikker. Efter 1920, en del af den ukrainske sovjetrepublik i Sovjetunionen.

Kijev var besat af Nazi-Tyskland 19. september 1941 til 6. november 1943. I den periode blev der myrdet mellem 120.000 og 160.000 civile og krigsfanger. 33.000 jøder blev myrdet i en massakre ved Babi Jar ved Kijev. Store dele af byen blev ødelagt under krigen.

I 1991 blev Kijev hovedstad i den uafhængige stat Ukraine.

UkraineSovjetunionenRuslandDen polsk-litauiske realunionStorfyrstendømmet LitauenDen Gyldne HordeKijevriget


Geografi[redigér | redigér wikikode]

Kijev er beliggende på begge sider af floden Dnepr, som udmunder i Sortehavet.

Klima[redigér | redigér wikikode]

Kijev har fastlandsklima, der medfører varme somre og kolde vintre. De varmeste måneder er juni, juli og august, hvor temperaturen ligger mellem 24 og 30 °C. Der falder sædvanligvis sne mellem november og marts, hvor temperaturen kan falde helt ned til -20 °C. Den højeste temperatur, som nogensinde er registreret i Kijev, indtraf den 31. juli 1936 og var 39,4 °C. Den laveste temperatur indtraf den 7. og 9. februar 1929 og var på -32,2 °C.

Vejr for Kijev
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec År
Gennemsnitlig maks °C −1 0 6 14 21 24 26 25 19 13 5 0 12,7
Gennemsnitlig min °C −6 −6 −1 5 11 14 16 15 10 5 0 −5 4,8
Gennemsnitlig nedbør mm 36 39 37 46 57 82 71 60 57 41 50 45 621
Kilde (16. august 2016): TurVejr [1]

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Ifølge folketællingen i år 2008 har Kijev 2.819.566 indbyggere. Etnisk fordeler befolkningen sig med 82,2% ukrainere (herunder personer af blandet etnicitet), 13,1% russere, 0,7% jøder, 0,6% hviderussere, 0,3% polakker, 0,2% armeniere, 0,1% aserbajdsjanere, 0,1% tatarer, 0,1% georgiere og 0,1% moldavere.

92,3 % af Kijevs befolkning regner ukrainsk som sit modersmål. Modsvarende tal for russisk er 7,28%. Russisk sprog bruges af næsten alle til daglig.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Kijev var et historisk kulturelt centrum for den østslaviske civilisation og en vugge for kristningen af områderne der senere blev til Hviderusland, Rusland og Ukraine. Kijev bibeholdt sin kulturelle betydning også i perioder med relativ nedgang og den vedblev at være centrum for den østlige ortodokse kirke. Dets hellige steder som Kijev Pechersk Lavra (Huleklostret) og Skt. Sofia katedralen tiltrak pilgrimme i århundreder og er nu på UNESCOs verdensarvsliste og er stadig de primære religiøse centre og ligeledes store turistattraktioner.

Den ukrainske nationalopera Taras Sjevtjenko i Kijev

En vigtig del af Kijevs kultur er dets mange teatre: Kijev Opera, Ivan Franko nationale akademiske dramateater, Lesja Ukrainka nationale akademiske teater for russisk drama, Kijev dukketeater, Oktoberpaladset, det Nationale filharmoniske selskab for Ukraine og mange andre.

Andre kulturelle seværdigheder er Dovzjenko filmstudierne og Kijev cirkus. De vigtigste af Kijevs mange museer er Kijev byhistoriske museum, Museet for den store fædrelandskrig, det Nationale kunstmuseum, Museet for vestlig og oriental kunst og det Nationale museum for russisk kunst.

I 2005 var Kijev vært for Eurovision Song Contest 2005 som et resultat af at Ruslanas Wild Dances vandt i 2004. I 2009 var Kijev vært for Junior Eurovision Song Contest, som er de unges internationale melodi grand prix.

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Kijev har 25 museer, et planetarium, teater og flere botaniske og zoologiske haver i byen. Et af de mest kendte vartegn er Museet for Den store fædrelandskrig med statuen Rodina-mat på toppen. Med soklen er monumentet 102 meter højt, og det fjerde største i verden af sin slags. Kijev-operaen er også berømt og er blandt de bedste operahuse i det tidligere Sovjetunionen.

Grotteklosteret og St. Sofia-katedralen er begge på UNESCO's liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Kijev har en speciel administrativ status i Ukraine. Byen er ikke underlagt den omliggende Kijev oblast, men er som forvaltningsled direkte underlagt staten. Samtidig vælges byens politiske ledelse i direkte valg, i modsætning til i resten af landet, hvor denne udpeges af staten. Den 5. juni 2014 blev Vitalij Klitjko udnævnt til Kijevs borgmester.[2]

Byen er inddelt i ti rajoner (distrikter eller bydele) med et vist politisk selvstyre.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Byen har et universitet grundlagt i 1834. Desuden har byen 17 andre højere uddannelsesinstitutioner.

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Kijev har et godt udbygget kollektivt trafiknet. Store dele af byen dækkes af undergrundsbanen, der har 45 stationer. Metrosystemet er under stadig udvidelse. I tillæg til metroen har Kijev busser, trolleybusser og sporvogne.

Hyrevognssystemet i Kijev er dårligt reguleret, og der er ingen offentlig fastsat kilometertakst. Byen har også mange mere eller mindre uformelle hyrevogne.

Kijevs lufthavne er Boryspil Internationale Lufthavn, som ligger øst for centrum i forstaden Boryspil med 37,9 km til Kijevs Passagerbanegård, og Kievs Internationale Lufthavn (Zjuljani), der ligger i kvarteret Zjuljani med 12,7 km til passagerbanegården.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Kijev er venskabsby med:

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]