WFDY

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

World Federation of Democratic Youth (kaldet WFDY) er en venstreorienterede verdensungdomsorganisation, anerkendt af FN som en ikke-statslig ungdomsorganisation. Organisationen beskriver sig selv med en anti-imperialistisk, progressive og demokratisk politisk profil[1].

WFDY blev dannet i London den 10. november 1945 på Verdensungdomskonferencen[2]. Først var organisationen en bred international ungdomsorganisation lige efter anden verdenskrigs, men ved starten på den kolde krig trak de fleste vestlige organisationer sig ud på grund af organisationens forbindelser med Sovjetunionen. Organisationen anses for at være efterfølger til Young Communist International.

Hovedkontoret for organisationen ligger i Budapest. Siden 1947 har WFDY arrangeret Verdensungdomsfestivalen. Organisationen kæmper mod fascisme, militarisme og racisme, for fred og international solidaritet. Den har over 160 medlemsorganisationer fra mere end 100 land og repræsentere 300 millioner unge. Medlemsorganisationerne er stort set alle kommunistisk eller socialistisk orienterede.

WFDY har tidligere haft rådgivende status hos FN og fik Peace Messenger Award af FNs generalsekretær i 1987.

Efter den kolde krigs afslutning var der en tid interne stridigheder om hvordan organisationen skulle have sin struktur, nogen ønskede en mere upolitisk struktur, mens andre ville beholde organisationens venstreorienterede profil. Organisationen holdt fast i den venstreorienterede profil, og arrangere stadigt i dag med jævne mellemrum Verdensungdomsfestivalen.

I Danmark var DKU medlem inden sin opløsning i 1990. Ungkommunisterne, DKPs og KPiDs fælles ugdomsorganisation, er i 2015 blevet optaget som fuldt medlem af WFDY på paraplyorganisationens 19. generalforsamling i Havana.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Forening eller organisation Stub
Denne artikel om en forening eller organisation er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.