WFDY

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Logo-fmjd.jpg
Et medlem fra Freie Deutsche Jugend med WFDYs fane

World Federation of Democratic Youth (kaldet WFDY) er en venstreorienteret verdensungdomsorganisation, anerkendt af FN som en ikke-statslig ungdomsorganisation. Organisationen beskriver sig selv med en anti-imperialistisk, progressiv og demokratisk politisk profil[1].

WFDY blev dannet i London den 10. november 1945 på Verdensungdomskonferencen[2]. Først var organisationen en bred international ungdomsorganisation lige efter Anden Verdenskrigs afslutning. Ved starten på den kolde krig trak de fleste vestlige organisationer sig ud på grund af organisationens forbindelser med Sovjetunionen. Organisationen anses for at være efterfølger til Young Communist International.

Hovedkontoret for organisationen ligger i Budapest. Siden 1947 har WFDY arrangeret Verdensungdomsfestivalen. Organisationen kæmper mod fascisme, militarisme og racisme, for fred og international solidaritet. Den har over 160 medlemsorganisationer fra mere end 100 land og repræsenterer 300 millioner unge. Medlemsorganisationerne er stort set alle kommunistisk eller socialistisk orienterede.

WFDY har tidligere haft rådgivende status hos FN og fik Peace Messenger Award af FN's generalsekretær i 1987.

Efter den kolde krigs afslutning var der en tid interne stridigheder om hvordan organisationen skulle have sin struktur, nogen ønskede en mere upolitisk struktur, mens andre ville beholde organisationens venstreorienterede profil. Organisationen holdt fast i den venstreorienterede profil og arrangerer stadigt i dag med jævne mellemrum Verdensungdomsfestivalen.

I Danmark var DKU medlem inden sin opløsning i 1990. Ungkommunisterne, DKPs og KPiDs fælles ungdomsorganisation, er i 2015 blevet optaget som fuldt medlem af WFDY på paraplyorganisationens 19. generalforsamling i Havana.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Forening eller organisation Stub
Denne artikel om en forening eller organisation er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.