Spring til indhold

Walter P. Chrysler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Walter P. Chrysler
Personlig information
Født2. april 1875 Rediger på Wikidata
Wamego, Kansas, USA Rediger på Wikidata
Død18. august 1940 (65 år) Rediger på Wikidata
Kings Point, New York, USA Rediger på Wikidata
GravstedSleepy Hollow Cemetery Rediger på Wikidata
NationalitetUSA Amerikansk
FarHenry C. "Hank" Chrysler Rediger på Wikidata
BørnWalter P. Chrysler (Jr.),
Bernice Chrysler Garbisch Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseIværksætter, maskinarbejder, virksomhedsleder, industrialist, ingeniør Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverMaxwell Motor Company (til 1925), Willys, Chrysler (fra 1925) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Walter Percy Chrysler (født 2. april 1875 i Wamego, Kansas, død 8. august 1940) var en amerikansk fabrikant. Hans far, en lokomotivfører for hvad der i dag er Union Pacific Railroad, var canadier; hans mor var amerikaner. Chrysler grundlagde Chrysler Corporation i 1925.

Som dreng var han fascineret af maskiner, og efter at have afsluttet gymnasiet i 1892 var han fast besluttet på at blive maskinist. Hans første job var hos det lokale jernbaneværksted, hvorfra han avancerede til stillingen som Master Mechanic hos en anden jernbane. I 1901 blev han gift med sin barndomskæreste, Della Forker. De fik fire børn.

Chrysler var ikke interesseret i biler før han besøgte Chicago Auto Show i 1908. Han købte en dyr lokomobil blot for at skille den ad og studere dens konstruktion.

Hans første job i bilindustrien var som arbejdsleder hos Buick Motor Company i 1911. Indenfor fem år blev han forfremmet til præsident og general manager hos Buick, med en årlig løn på US$ 500.000. Buick var en del af General Motors Corporation og i 1919 blev Chrysler forfremmet til at være den første vice-præsident ansvarlig for produktionen hos det gigantiske selskab. Men senere samme år gik på pension fra forretningsverdenen, efter at være blevet millionær i en alder af 45.

Chrysler brød sig ikke om at være pensioneret, og var hurtigt i gang igen som executive vice president og general manager hos det økonomisk truede Willys Overland Company i 1920. På samme tid arbejdede han privat med ingeniører på en bil af hans eget design, som blev vist frem for offentligheden i 1924.

Med en check fra Chase Securities på 5 millioner dollars til Maxwell Motor Corp. hvor Walter Chrysler på det tidspunkt var formand, fik Chrysler sat sin bil i produktion som Chrysler Six.

Året efter, den 6. juni 1925 købte Chrysler Maxwell Motor Corp. og dannede sit nye selskab, Chrysler Corporation.

I de følgende år købte Chrysler Corporation, under Walter Chryslers ledelse, Dodge, Plymouth og Desoto mærkerne.

I 1935 trådte Chrysler tilbage som præsident for selskabet som han grundlagde, og i 1938 måtte han, tvunget af sygdom, stoppe som aktivt bestyrelsesmedlem. Han døde den 8. august 1940 i Detroit, Michigan.[1]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Arthur Perrow (1965), "Chrysler, Walter Percy", Collier's Encyclopedia, vol. 6, s. 408-409, LCCN 65-10309
FirmaSpire
Denne biografi om en erhvervsleder er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi