Spring til indhold

White trash

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Den nedsættende betegnelse "white trash" forbindes ofte med den del af den hvide befolkning, der bor i trailer parker. Ovenfor en trailer park i West Memphis i Arkansas.

White trash er et nedsættende ord, som anvendes i USA og betegner fattige, hvide mennesker med lav eller ingen uddannelse, som lever et fattigt liv – både materielt, åndeligt og kulturelt.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Termen white trash eller poor white trash har sin oprindelse i USA i begyndelsen af 1800-tallet, hvor udtrykket blev anvendt om fattige, hvide arbejdere i Sydstaterne, som blandt andet kunne arbejde på slavelignede vilkår for lokale godsejere. Oxford English Dictionary definierer udtrykket som "et foragteligt tilnavn, som de sorte i USA gav fattige hvide mennesker", og som eksempel nævnes forfatteren og skuespilleren Fanny Kembles dagbog fra 1833: "Slaverne selv udtrykker den største foragt for de hvide tjenestefolk, som de betegner som poor white trash."[1][2] I kildedokumentationen for romanen Onkel Toms hytte, A Key to Uncle Tom's Cabin (1853), anvender Harriet Beecher Stowe "poor white trash" som rubrik til kapitel 10 i del 3.[3]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Fanny Kemble, Journal (1835) side 81, vol II side 112
  2. ^ Matt Wray formoder, at terment kan have opstået i området omkring Baltimore og Washington, D.C. i 1830'erne, hvor irske og sorte arbejdere konkurrerede om det samme arbejde. Matt Wray: Not Quite White: White Trash and the Boundaries of Whiteness (2006) side 42-44
  3. ^ A key to uncle Tom's cabin, fulltextversion, 1854
FolkeslagSpire
Denne artikel om folkeslag eller etnografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.