Wikipedia-diskussion:WikiProjekt Island

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Pt. er det et syndigt rod om biografier af islændinge står under fornavn, som de jo skal efter islandsk navneskik, eller under patronym/efternavn. Så vidt jeg kan se følger næsten alle andre Wikier islandsk navneskik med fornavndet først - uanset om de har et egl. efternavn, men i de ældre artikler på dansk wiki er det specifikt angivet under defaultsort el. FD, at de skal have "efternavnet" sidst. Jeg gik i gang med at rette nogle af dem, men blev så i tvivl og vil lige høre, om der er taget stilling til spørgsmålet. For mig virker det helt forkert ikke konsekvent at følge islandsk navneskik.--Batmacumba (diskussion) 1. mar 2018, 14:03 (CET)

Det er hip som hap. Lad os bare følge islandsk tradition. Rmir2 (diskussion) 1. mar 2018, 14:14 (CET)
Skulle vi ikke bruge diskussionssiden til løse det praktiske og skrive resultatet her? Jeg har bemærkninger til det, da de både bruger patronym-navne og familienavne. --Steen Th (diskussion) 1. mar 2018, 14:44 (CET)
Det gør de, men fornavnet anvendes altid alligevel. Den nuværende præsident hedder f.eks. Guðni Thorlacius Jóhannesson, men selvom Thorlacius, som han har fra sin mors familie, er et egl. efternavn (en gammel latinisering af et islandsk -son navn) hedder han aldrig andet end Guðni i tiltale. Selvom folk ikke bruges deres patronym anvendes fornavnet alligevel, dvs. at Hannes Hafstein er Hannes. Så følger man islandsk navneskik er det ret enkelt, alle sættes konsekvent under deres fornavn. --Batmacumba (diskussion) 1. mar 2018, 15:04 (CET)
Grunden til at jeg interesser i det, er at jeg kigger på sortering af artikler. Og hvis jeg ikke har et metode, som kan håndteres, så bliver de automatisk sorteret efter det sidste navn, når jeg kører en bot-kørsel. Hvis vi får styr på hvordan vi gør, kan jeg tage en bot-kørsel som retter det til.
Pt. er der registeret 265 navne i wikidata med islandsk statsborgerskab, som har en artikel på dawiki. Der er 213 navne, som ender på -son eller -dóttir. Det er den nemme at få styr på. De bør sorteres efter fornavn.
Så har vi 52 navne tilbage.
Nogle har familienavne: Halldór Laxness, Elín Metta Jensen, Thor Jensen og Bobby Fischer - de bør sorteres efter familienavn.
Hvorfor? Det gør islændingene som sagt ikke selv og heller ikke f.eks. engelsk wiki. Det er vel lettere og mere logisk at være konsekvent? Bobby Fischer er amerikaner, så det er noget andet - Thor Jensen er danskfødt, men kom derop som dreng, så måske kunne man gå efter fødested, men generelt ser jeg ingen grund til at skelne mellem patronymer og familienavne for islændinge. Kan det køres efter fødested er det det letteste, ellers statsborgerskab, men så mangler vi de gamle fra før 1918.--Batmacumba (diskussion) 1. mar 2018, 16:58 (CET)
Andre har ikke patronym med i artikelnavnet, som fx Jón Gnarr, Hera Björk - de er svære at håndtere. Vi kunne bruge skabelonen fra enwiki en:Template:Icelandic name til at kunne angive af hvad type navnet er og sorterer efter det. Fordelen med skabelonen er det gør det uafhængig af angivelse af statsborgerskab i wikidata. Fx kan det også håndtere personer med islandsk navn uden registret islandsk statsborgerskab.
Reelt for mig at få tilrettelagt det på en måde, så det kan håndteres. --Steen Th
De gør det jo på de fleste øvrige wikier, så det er vel et spørgsmål om at kontakte nogle folk og få at vide, hvordan de gør det.

(diskussion) 1. mar 2018, 15:55 (CET)

Steenth, hvis det bliver bøvlet rent teknisk, kan du så ikke bare rette -son og -dottir og simpelthen lade være med at køre bot på de øvrige islandske artikler? Det er så få, at de sagtens kan gennemgås manuelt.--Batmacumba (diskussion) 1. mar 2018, 16:58 (CET)

Sortering af familienavne[rediger kildetekst]

Jeg kan se Steenth ændrede sorteringsnøglen for Inga Sæland, men jeg har tilladt mig at ændre den tilbage. Jeg mener, vi bør blive enige før der ændres i sorteringen, og at Steenths idé med at skelne mellem patronymer og familienavne for islændinge er den dårligste løsning, som der ikke er historisk eller kulturelt belæg for. Jeg foretrækker en konsekvent enten-eller model, hvor bedste løsning er at følge islandsk navneskik og sætte alle islændinge under fornavnet, og næstbedste på traditionel dansk vis fejlagtigt at behandle patronymet som en art "efternavn" og sætte alle under det sidste navn. Det er konsekvent. Tredjebedste løsning er at bruge "efternavnsmodellen" for personer, der hovedsagelig levede før 1918 og den islandske navneskik for personer med deres aktive år efter selvstændigheden, men det er ikke særlig tilfredstillende og giver mange afgrænsningsproblemer (så næppe "bot-venligt").--Batmacumba (diskussion) 3. mar 2018, 11:26 (CET)

Problemet er, at jeg ikke kan administrere undtagelser manuelt. Jeg har ikke tid til det. Og jeg kan ikke undtage islandske navne i en overgangsperiode. Så hvis der ikke findes en løsning, så vil min bot overskrive dine ændringer et par gange om måneden. Så det er meget nødvendig at finde en metode til at administrere det. --Steen Th (diskussion) 3. mar 2018, 12:16 (CET)
Okay, men så spørg på engelsk Wiki hvad de gør. Det fungerer jo fint derovre.--Batmacumba (diskussion) 3. mar 2018, 12:40 (CET)
Jeg har ikke kunne noget bot håndtere det på enwiki. Jeg har kun set rettelser, som almindelige bruger har foretaget. --Steen Th (diskussion) 3. mar 2018, 12:54 (CET)