Wikipedia:Botter uden botflag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

I Wikipedia er der nogle ganske få botter uden botflag, som imod normal praksis har fået tilladelse (eller tilgivelse) til ikke at have et botflag. Det skyldes, at deres formål er at orientere større eller mindre grupper af Wikipedias brugere om vigtige ændringer og begivenheder, som derfor ikke skal skjules pr. automatik i ens overvågningsliste eller blandt de seneste ændringer.

Uanset om en bot kører med eller uden botflag, skal det fremgå af dens brugerside, hvor og hvordan man kommer i kontakt med dens ejer.

Autoriserede botter uden botflag[rediger kildetekst]

Inaktive[rediger kildetekst]

Uautoriserede botter uden botflag[rediger kildetekst]

Hvis man opdager en bot, der kører uden botflag og ikke lader til at opfylde kriterierne herfor, kan man bede bottens ejer om at sætte botkørslen i bero, indtil bottens status er blevet afklaret. Normalt vil der blot være tale om en bot, hvor ejeren endnu ikke har fået anmodet om botflaget. Foretager bottens ejer ikke sin anmodning eller stoppes botten ikke, kan man bede administratorerne om at overveje situationen og måske blokere botten.

Spambotter[rediger kildetekst]

Spambotter har forhåbentlig ikke fået tildelt botflag. Opdager man at en bot, med eller uden flag, indsætter decideret spam, skal botten stoppes omgående. Bed administratorerne om assistance.

Brugere som foretager botlignende redigeringer[rediger kildetekst]

Der findes hjælpeværktøjer, som kan anvendes sammen med almindelige brugerkonti til at foretage trivielle, botlignende redigeringer. Selv om redigeringerne kan minde om en bots, forventes de at blive udført under mere kontrollerede forhold, end der forventes af de simpleste deciderede botter, som i nogle situationer kan køre uden konstant overvågning. Derfor er der ikke nødvendigvis krav om at der oprettes en botkonto til sådanne formål, med mindre redigeringerne bliver meget dominerende i de andre brugeres overvågningslister eller blandt de seneste ændringer.

Ind i mellem vil eksempelvis brugere, der repræsenterer Wikimedia Foundation (WMF), oprette indlæg på tværs af mange af WMF's wikier (hos os sker det normalt ved Landsbybrønden), men almindeligvis er der kun et enkelt indlæg ad gangen på den enkelte wiki, så man set fra en enkelt wikis synsvinkel ikke vil opfatte det som en bot. Sådanne redigeringer skal heller ikke skjules, da der er tale om vigtige oplysninger.