Wikipedia:Landsbybrønden/Artikelkategorier på brugersider

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Artikelkategorier på brugersider[rediger kildetekst]

Jeg har kigget på de mange kategorier, som er på Ønsket kategorier. Den er oppe over 5000 kategori og min sidste optælling er på 5737 kategorier, som ikke er oprettet, når jeg bruger min egen rapport. Mange af dem kommer fra sandkasse sider fra brugerne. Dem vil jeg i første gøre noget, så antal ikke oprettet kategorier kan komme ned. Min optælling giver at 224 brugersider giver 634 ikke oprettet kategorier.. Så der er noget at hente der. Alle ikke oprettet kategorier er rapporteret på Bruger:Steenth/Kategori ikke oprettet.

Jeg har kigget på nogle andre wiki'er. Den engelske en:Special:WantedCategories har 50 kategorier og den svenske sv:Special:Önskade kategorier og den tyske de:Spezial:Gewünschte Kategorien er så lang nede, at de løbende kan rydde op i samme takst, som rapporterne opdateret - det burde vi også kunne gøre, når vi har fået ryddet op.

For at få et overblik over, hvad der bruges af kategorier på brugersider, så har lavet følgende rapport: Bruger:Steenth/lister/brugersider med artikelkategorier. Jeg har sorteret skjulte kategorier fra, samt de kategorier, som har noget med brugersider at gøre. Og jeg kigger også på, om jeg kan forbedret kategorierne på de kategorier, så det er lettere at holde styr på dem.

Jeg har opret skabelonen {{Kladde kategorier}} til de brugersider, som muligvis skal flyttes over i artikelnavnerummet. Skabelonen sættes omkring de kategorier, som er på siden, således de kun bliver vist. Og når en side flyttes over som artiklen, så bliver de til kategorier. og skabelonen kan derefter fjernes fra artiklen. Det kan også bruges til kladdesider til andre navnerum. Der er del udkast til skabeloner og enkelte udkast til Wikipedia- og Hælpe-sider. Min observation er at der mange dens slags kladder, som strander enten ved de ikke bliver gjort færdig eller ikke bliver fjernet igen efter de er blevet kopieret til artikler i stedet for at blive flyttet. Og kan også se, at der en del af brugere, som ikke har været aktiv længde.

Jeg har kigget på de skjulte kategori på brugersider. Dem, som Mediawiki tilføjer, kan vi ikke gøre noget ved. Jeg tidligere kigget på mange af dem, som sættes af skabeloner. Så der er færre af dem. Men skabeloner til stub-kategorier. (spire og påbegyndte artikler) mangler og jeg har tanker om at ændre alle skabeloner, så der både kommer en automatisk dannet dokumentationsside, hvor kategori både dokumenteres og sættes i de 2 fælles moder-skabeloner.

Det, som jeg vil gøre som det første, er at sætte {{kladde kategorier}} på de brugersider, hvor der er fleste ikke oprettet kategorier. Det vil gøre at der færre kategorier på brugersider, som kommer på ønsket sider.

Der er en del sider, som er blevet flyttet til en sandkasse, hvor kategorier er blevet ændret til henvisninger med at sætte en kolon for Kategori på siden. Jeg har kigget på om det kunne gøres noget ved dem. Men det er en stor opgave… Og mange brugersider bruger netop henvisninger til kategorier til andre gode formål, hvor siden at til hjælp og ikke er en kladde..

Til sidst. Jeg har en tanke om at skrive noget hvordan kategorisystemet bør udvikle sig. Fx har jeg set kategorier, som er blevet opdelt i underkategorier, hvor der er meget få sider i kategorierne. Som medfører istedet for overblik over et emne, som er blevet fordelt en masse tynde kategorier. --Steen Th (diskussion) 27. sep. 2022, 16:26 (CEST)Svar[svar]

Først og fremmest; GODT arbejde! Er det muligt at sortere Ønsket kategorier efter kategori frem for antallet af sider, der linker til dem? Det kunne måske være godt til at skabe overblik over kategori-grupper, som kan oprettes. Jeg forestiler mig, at en meget stor del af kategorierne vil kunne botoprettes (f.eks. de mange sportsklub-kategorier som "fodboldspillere fra XXXX"). Angående dine tanker med meget små kategorier, så er der selvfølgelig en nedre grænse, men nogle gange er det også en hjælp, hvis der bliver oprettet en artikel med måske 2-3 artikler, hvor andre brugere så kan få lagt en masse artikler ind efterfølgende. Jeg tænker bl.a. på den store mængde komponistartikler fra hele verden, som er blevet oprettet løbend af en bruger, hvoraf mange blot har fået kategorien "pianister" eller "violinister" uden et specifikt land tilknyttet kategorien. Mvh. Toxophilus (diskussion) 27. sep. 2022, 20:09 (CEST)Svar[svar]
Jeg har nævnt rapporten Bruger:Steenth/Kategori ikke oprettet, som netop opretter kategorier.... Den har alle ikke oprettet kategorier med.
Det er svært at automatisere kategori-oprettelsen. Det er kun kategorier med årstal, som er kan gøres. Sportskategorier for spillere på klubber kræver mere data. Men de fleste kategorier for spillere i klubber, er det klubber lang nede i rækkerne. Og der er også tit fejl i kategori-navn. Og for nogle klubber, er der meget få spillere, som er på vores wiki. Spørgsmålet er om at få nogle udtræk, hvor der tælles via Wikidata. Men det kræver at Wikidata er blevet opdateret med hvad for nogle klubber, en spiller har spillet for. Generelt - så hænger oprettelsen af nye kategorier meget sammen med nogle kriterier for hvad vi skal have. Som vi skal have udarbejdet. --Steen Th (diskussion) 27. sep. 2022, 23:43 (CEST)Svar[svar]