Wikipedia:Landsbybrønden/Er regioner interessante?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Er regioner interessante?[rediger kildetekst]

Jeg har bemærket, at en del artikler om danske byer er af formen “X-købing er en by i Sønderjylland. Den ligger i Tønder Kommune og tilhører Region Syddanmark (ditto for andre kommuner og regioner). Jeg studser lidt over, at regionen nævnes her. Jovist, det er da ikke forkert, men jeg spekulerer på, om det er en relevant oplysning for så mange læsere, at den fortjener at blive nævnt, endda på så prominent placering. Til generel stedfæstelse er landsdelen (her Sønderjylland) i mine øjne bedre egnet.

Inddelingen i regioner er ganske vist en konsekvens af kommunalreformen, ligesom kommuneinddelingen er det, men regionerne beskæftiger sig stort set kun med sundhedsvæsnet og spiller langt fra så stor en rolle i samfundet som kommunerne.

Hvis en bruger rent faktisk er interesseret i, hvilken region der var tale om, er det nemt at finde ud af ved at klikke sig ind på artiklen om kommunen og der læse, hvilken region kommunen ligger i.

En by ligger jo ikke kun i en kommune og en region. Den ligger også i en valgkreds, en storkreds og tilhører en bestemt TV 2-regionalstation, en DMI-region, en elforsyningsområde osv. (overdrivelse fremmer forståelsen :-), men disse er heller ikke nævnt.

Hvad siger I andre? Synes I, at det er vigtigt at nævne regionen sammen med kommunen? Hvis ikke, er det ligefrem så uvigtigt, at det ville være bedre at lade være? --C960657 7. jan 2010, 23:30 (CET)

Jeg har lige haft en ligende diskussion kørende på min diskussionsside hvor vi vist kom frem til at sognet var en bedre stedangivelse da man via disse artikler kan finde kommune både før og efter 1970 samt region. Jeg vil give dig ret i at regionsangivelse ikke altid er særlig relevant (f.eks. at Bornholm ligger i Region Hovedstad). --Thomas 8. jan 2010, 00:53 (CET)
Oplysningen om region synes at være en overlevering fra den tidligere praksis med at angive det tilhørende amt. I forbindelse med kommunalreformen blev det så en justeret til en angivelse af tilhørende region uden at nogen vist tog stilling til det rent principielle spørgsmål, der rejses her. Jeg er enig i, at oplysning om region i indledningen normalt ikke er særskilt relevant. --Pugilist 8. jan 2010, 08:15 (CET)
Måske snarere formen "A er en by i B Sogn, der ligger i C Kommune på/i [landsdel]"? --|EPO| COM: 8. jan 2010, 18:39 (CET)
Jeg er så én af dem, der synes regionerne er særdeles relevante. Det er sandt at regionernes primære funktion er sundhedsvæsnet, i øvrigt ligesom de gamle amter, og at deres politiske indflydelse er mindre end deres amtslige forgængere, men det ændrer ikke på at regionerne er nogle fortræffelige geografiske markører, når man skal finde byer/steder i Danmark. Med deres dannelse eksisterer der pludselig en klarere definition af hvad "Nordjylland" og "Midtjylland" er, og hermed indirekte hvordan "Sydjylland" (el. "Syd- og Sønderjylland" om man vil) skal defineres. Man kan efter min mening lynhurigt plotte sig ind på et sted i Danmark ved at afgrænse søgningen med "region", "kommune" og herefter "sogn". Står kommunen eller sognet alene kan man ved første øjekast være i tvivl om, hvor eksempelvis Uggerløse og Ugerløse ligger på Sjælland, men dette afgrænses relativt hurtigt ved at skrive, førstnævnte ligger i Region Hovedstaden og andennævnte i Region Sjælland.
Jeg gik i sin tid med på idéen om sogneangivelse ved navngivning af identiske stednavne (Frederiksberg (Lynge Sogn) til eks.), men efter måneders overvejelse, synes jeg ikke længere, det er en god idé. Det vil være betydelig lettere at finde Frederiksberg (Sorø Kommune) end førnævnte link. Som jeg har påpeget før, findes der skoleelever (og andre) i Danmark, der ikke aner hvor Nakskov og Kolding ligger på danmarkskortet. Jeg tror de vil få det svært hvis sognet skal stå alene. Det er nu engang de yngre mennesker, der efterhånden skal overtage wikipedia og gøre brug af det i fremtiden. Lad os derfor gøre det hele så overskueligt som muligt og beholde regionerne, som flere og flere vil få kendskab til i takt med at tiden går. --Hubertus 12. jan 2010, 11:10 (CET)
En kort kommentar til definitionen så er det vel ikke særligt åbenlyst at Rønne ligger i Region Hovedstaden og hvad med Egeløkke (Bøstrup Sogn) i Region Syddanmark? ligger den i Sønderjylland eller på Langeland? --Thomas 12. jan 2010, 15:52 (CET)
Det er klart at Region Syddanmark (el. de øvrige regioner) ikke skal stå alene uden at man angiver en landsdel. Som årene går finder brugerne ud af at Region Syddanmark indeholder Sydjylland, Sønderjylland, Fyn, Langeland og de øvrige øer. Selv Bornholms placering i Region Hovedstaden, betyder at man ret hurtigt kan afgrænse sin søgning til et mindre område af Danmark, hvilket yderligere hjælpes på vej af regions-landkortet. Men lad os tage dit eksempel Egeløkke (Bøstrup Sogn): Hvem kan ud fra sogneangivelsen i navnet regne ud hvor Egeløkke ligger i landet? Jeg synes det er bedre at angive kommune, også selv om der er tale om en gammel herregård og ikke en by. Lad sognets primære (navne-)anvendelse gælde kirke-bygninger/begreber og i anden række andre stednavne. --Hubertus 12. jan 2010, 17:56 (CET)
→ C960657: De tre oplysninger om hvilken hhv. TV 2-regionalstation, DMI-region og elforsyningsområde en bestemt by tilhører, kan måske indsættes som ekstra parametre i {{Infoboks by}}. mvh Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 12. jan 2010, 18:07 (CET)
Konklusion:
En enkelt bruger finder regionangivelsen relevant, mens en lille håndfuld brugere godt kan være den foruden.