Wikipedia:Landsbybrønden/Møller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Møller[redigér wikikode]

Jeg arbejder i øjeblikket en del med gamle møller, fortrinsvis vindmølle. Har oprettet nogle få artikler og opdateret andre. Men inden jeg går videre, synes jeg flg. bør afklares:

Der findes en registrantartikel, som hedder Vindmøller på Bornholm. Det er sådan set fint, hvis der oprettes tilsvarende for hele landet. Men efter hvilke kriterier skal de inddeles? Er det evt. bedre at oprette en udvidelse af bornholmerartiklen, som hedder "Vindmøller i Danmark"? -- Ramloser (diskussion) 4. aug 2013, 20:24 (CEST)

Jeg ville nok beholde bornholmerartiklen og så lave tilsvarende artikler for resten af landet. Opdelingen må vel afhænge af hvor mange møller, der er tale om. Hvad angår Kategori:Vindmøller i Danmark, skal vi i øvrigt overveje om vi mener både DK, Fyn Uggerslev Mölle (0)aW.JPG og Turbine aalborg.jpg, for hvis vi gør det, skal interwiki justeres. --Palnatoke (diskussion) 4. aug 2013, 21:03 (CEST)
Vedrørende kategori: Det drejer sig om de gamle vindmøller, så skal kat. være "klassisk vindmølle"? eller lign. Vedr. registrant: Hvilke landsdele skal vi opdele i? Efter de gamle herreder måske, da det i "guldalderen" for møllerne var de centrale regioner.--Ramloser (diskussion) 4. aug 2013, 21:34 (CEST)
Der er en møllerforening - de ved måske, hvor mange møller, der er, og hvordan de er fordelt. --Palnatoke (diskussion) 4. aug 2013, 21:41 (CEST)
Møllerforeningen opdeler groft sagt i vandmølle hollandsk vindmølle og stubmølle. De "nye" 3 vingede er naturligvis ikke med her. Desuden er der fænomenet "gårdmølle", som fandtes fra ca. 1930-1960 på større gårde- og egentlig er videreført med små private vindmøller, men de kan næppe registreres. Lebech-Sørensens bog, som jeg har anført som kile i flere artikler omfatter størstedelen af de eksisterende møller, ca. 300. Jeg har dog fundet en håndfuld, som ikke er med der, med de er meget faldefærdige.--Ramloser (diskussion) 4. aug 2013, 21:47 (CEST)
Jeg har set på engelsk og tysk wiki; kategorierne bør på den baggrund være:vandmølle, tårnmølle, hollandsk vindmølle og stubmølle. De "nye" møller kan enten placeres under hovedkategorien eller i deres egen. Men et navn er svært at finde, aeromølle lyder ret udansk. Lokaliteterne skal også præciseres, så Vindmøller på Bornholm ikke står alene der. Der er i øvrigt fuldstændig rod i kategorier og placeringer af de danske møller på "commons", hvor der er alt for mange underkategorier, som betyder, at det er umuligt at skabe et overblik. Jeg har i dette vaccuum indlagt billeder af 6 gamle møller, som jeg også påtænker at skrive artikler om; men det ville være rart, at der er system i tingene, inden jeg skriver løs.--Ramloser (diskussion) 8. aug 2013, 22:47 (CEST) kastede
Jeg har nu oprettet fire nye underkategorier, 7 nye mølleartikler og 4 om mølletekniske forhold siden jeg kastede mig over møllerne i slutningen af juni. Men nu er jeg "arbejdsramt" efter ferien og prioriterer efter dels de i min optik mest interessante møller, dels dem, vi har billeder af på commons!; de fleste laug opfatter naturligvis deres egen mølle som særlig interessant, men mange ligner jo hinanden til forveksling. Jeg prøver derfor at registrere de bedst bevarede, de funktionsdygtige og dem, der har bevaret originalt inventar forud for de "ordinære".--Ramloser (diskussion) 12. aug 2013, 19:29 (CEST)
Gennem møllerforeningen har jeg nu fået kontakt med foreløbig 9 møllelaug, som vil stille materiale til rådighed for wikipedia. Ud over tekster er det nogle billeder og principskitser, hvor de har givet mig rettighederne til at uploade på commons. Men hvordan er det nu lige, jeg skal forholde mig, når det ikke er "eget værk"?--Ramloser (diskussion) 18. aug 2013, 17:52 (CEST)
WPMøller skrider fint fremad, men en vis støtte er påkrævet. Især mangler der billeder af mange møller, så jeg opfordrer hermed til, at I "skyder en mølle" og lægger den op på commons. 3-5 billeder af møllen fra forskellige vinkler, og hvor man kan få adgang til møllen gerne interesant interiør, f.eks. kværnene og specielle installationer. Der findes lister over Vindmøller på Bornholm og Vindmøller på Lolland-Falster, hvoraf det fremgår, hvilke der ikke er afbilledet. Nordsjælland og Odsherred tager jeg mig af; Fyn er rimeligt repræsenteret, men i Jylland er der mange ikke beskrevne møller. Bemærk, at det er vigtigt at uploade i den rigtige Mills på commons. "Post Mills in Denmark" og "Smock Mills in Denmark" repræsenterer hhv. stubmøller og hollandske vindmøller. Vandmøller er generelt en mangelvare.-Ramloser (diskussion) 27. sep 2013, 00:20 (CEST)