Wikipedia:Landsbybrønden/Tabellsortering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Tabellsortering[rediger kildetekst]

Det ser ut til at scriptet for tabellsortering plasserer "å" feil på dansk, den kommer foran "æ"og "ø". (Eksempel; Bruger:Jeblad/sortering klikk på sorteringstegnet.) Er dette ønskelig, eller skal det meldes inn som en feil? Jeblad (diskussion) 8. nov 2017, 22:34 (CET)

Ja, det er da en fejl, og skal meldes ind. Men det formodentligt noget der er sat op andetsteds end da-wiki, dvs. centralt. Vil jeg gætte på. Desuden skal aa sorteres (næsten) som å. --Madglad (diskussion) 8. nov 2017, 23:18 (CET)
Det er nok efter svensk: Se sv:Svenska alfabetet med rækkefølgen Å – Ä – Ö
Mvh PHansen (diskussion) 9. nov 2017, 09:21 (CET)
Tvivlsomt. Der har været luftet en teori på IRC: At der er tale om Unicode-sortering, der foregår i javascript clientside. --Madglad (diskussion) 9. nov 2017, 09:34 (CET)
Sorteringen sker clientside, det er derfor den sker ved hjælp av Javascript. Hvem og hva som har skabt bug'en, og når, er uinteressant. Det som er vigtig er å at den fikses. (Hvis svensk-norsk er svorsk, hva er da dansk-norsk? Er det dorsk?) (phab:T180142) Jeblad (diskussion) 9. nov 2017, 16:00 (CET)
Som jeg nævnte på IRC: Se mw:Help:Sorting: "When lists are sorted alphabetically by MediaWiki, the order of characters is the same as the order of Unicode code points." Det er formodentlig implementeret sådan, fordi det var nemmere end at implementere collations i JavaScript. Siden beskriver, at kategorier sorteres anderledes, nemlig i overensstemmelse med den i MediaWiki konfigurerede collation, så det må være en kendt problemstilling, at tabellerne ikke sorteres sådan. Medmindre nogen ligger inde med JavaScript-kode, som elegant og effektivt kan sortere tabellerne efter vilkårlige collations, så er det nok en WONTFIX-bug. --Cgt (diskussion) 9. nov 2017, 16:27 (CET)
Dere kan fikse dette lokalt med midlertidige regler i Mediawiki:Common.js ala det som står nedenfor. En permanent løsning vil nok ta litt tid å få på plass. (phab:T72157) Den litt merkelige mappingen til feil bokstaver er for å justere for bokstavenes normale plass, sorteringen er annerledes enn codepointene i Unicode. Hvis noen ønsker andre regler så er det mulig, blant annet mappingen for «aa» kan skape problemer med navn ala Aachen og Maastricht. Jeblad (diskussion) 9. nov 2017, 21:21 (CET)
Forslag til collation sequence 
/**
 * Collation sequence for Norwegian.
 * Note that æ, ø, and å are reordered.
 * For jquery.tablesorter.js
 */
 mw.config.set( 'tableSorterCollation', {
     'Æ'  : 'Å',
     'Ø'  : 'Æ',
     'Å'  : 'Ø',
     'Aa' : 'Ø',
     'Þ'  : 'Th',
     'æ'  : 'å',
     'ø'  : 'æ',
     'å'  : 'ø',
     'ä'  : 'å',
     'ö'  : 'æ',
     'ü'  : 'y',
     'aa' : 'ø',
     'þ'  : 'th'
} );
Reglerne er lidt mere komplicerede på dansk. Men i Aachen og Maastricht skal aa sorteres som å, i ekstraarbejde som to a'er. I visse tilfælde sorteres aa efter å. Se Retskrivningsreglerne § 4 (2).
Har du et link til reglerne på norsk? --Madglad (diskussion) 9. nov 2017, 22:00 (CET)
Jeg brukte Språkrådet: Det latinske alfabetet, se avsnittet "Rekkefølgen av tegnene". Den foreslåtte løsningen er kun en quick-fix, og vil ikke løse problemet med ordsammenstillinger. Jeg tror jeg vil anbefale å droppe "aa" og isteden sortere disse frasene eksplisitt. Det vil si at det skrives ut en sorteringsnøkkel slik det er beskrevet i mw:Help:Sorting#Specifying a sort key. Jeblad (diskussion) 9. nov 2017, 22:35 (CET)
Da er det et forslag på MediaWiki-diskussion:Common.js#Tabellsortering. Jeblad (diskussion) 26. nov 2017, 08:20 (CET)