Wikipedia:Pressecenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Genvej:
WP:PR

Velkommen til pressecentret. På denne side kan journalister og repræsentanter for pressen hurtigt og enkelt få svar på spørgsmål om Wikipedia og finde henvisninger til relevante billeder, statistik, logoer og andet nyttigt materiale. Desuden findes pressemeddelelser om den danske Wikipedia og kontaktoplysninger til Wikipedias pressekontakt.

Kort introduktion[rediger kildetekst]

"Om Wikipedia" indeholder uddybende information om Wikipedia.

Wikipedia er et delprojekt under Wikimedia Foundation (en amerikansk stiftelse, lokaliseret i USA). Andre delprojekter er Commons, Wikisource, Wiktionary, Wikibooks samt en række mindre projekter som er i opstartsfasen. Indenfor Wikipedia-projektet findes der udgaver på mere end 250 forskellige sprog, hvoraf de største er den engelske (en.wikipedia.org) og tyske (de.wikipedia.org). I umiddelbar relation til Danmark findes denne version på dansk (da.wikipedia.org) samt sprogversioner på færøsk, grønlandsk og islandsk, (fo.wikipedia.org, kl.wikipedia.org og is.wikipedia.org)

Hovedartikel: Kontakt Wikipedia.

For spørgsmål eller interviews om Wikipedia kan du kontakte den danske pressekontakt fra Wikimedia Danmark eller kontakte udgiveren, Wikimedia-stiftelsen. Den danske pressekontakt er bidragsyder på Wikipedia og repræsenterer ikke udbyderen (Wikimedia-stiftelsen), og har ikke ansvar for Wikipedias indhold. Han kan imidlertid svare på spørgsmål om projektet.

Wikimedia Danmark[rediger kildetekst]

presse@wikimedia.dk kun pressespørgsmål, for andre kontaktmuligheder, se Kontakt Wikipedia

Wikimedia Foundation[rediger kildetekst]

Wikimedia Foundation Inc.
149 New Montgomery Street, 3rd Floor
San Francisco, CA 94105
USA
Telefon: (+1) 415-839-6885
E-mail: info@wikimedia.org
Fax: (+1) 415-882-0495
Web: https://wikimediafoundation.org/

Pressemeddelelser og omtale[rediger kildetekst]

Arkiv
Se også: Pressecenteret

Sociale medier[rediger kildetekst]

Ud over aktiviteterne på landsbybrønden og i projekterne internt på Wikipedia, kan du følge med i hvad der sker omkring den dansksprogede Wikipedia via følgende tjenester:

Twitter
Facebook

Billeder og grafik[rediger kildetekst]

Commons indeholder billeder af nøglepersoner fra projektet. Se hvert billedes licens ved at klikke på det.
Brug af logoer for Wikipedia og Wikimedias øvrige projekter er underlagt Wikimedias Varemærkepolitik og retningslinjer for visuel identitet og kræver tilladelse for at kunne anvendes. Se alle logoer og læs mere på: Wikimedia official marks (Engelsk).

Personer
Logoer

Retningslinjer[rediger kildetekst]

Kopiering og citering af stof fra Wikipedia[rediger kildetekst]

Hovedartikel: Wikipedia:Ophavsret.

Materiale fra Wikipedia kan citeres i henhold til god skik og brug. Wikipedias materiale er licenseret under Creative Commons Navngivelse/Del på samme vilkår 3.0 og det er derfor tilladt at anvende og kopiere tekst, så længe du angiver kilden. Et link til originalartiklen og en tilskrivning af Wikipedia som kilde vil således være tilstrækkelig.

Se Speciel:Citer, for eksempler på citeringsmetoder.

Mediefiler fra Commons[rediger kildetekst]

Wikimedia anvender sin egen tjeneste til at lagre billeder og mediefiler som anvendes inden for dets projekter. Denne tjeneste omtales som Commons, og er et centralt datalager for alle mediefiler. Sådanne filer kan have afvigende licenser i forhold til licensen på Wikipedias tekst. Anvendelse af billeder og mediefiler uden for Wikimedia bør derfor tjekkes i hvert enkelt tilfælde, og licensen skal fremgå ved anvendelse uden for Wikipedia.

Brug af billeder kan således være underlagt licensering som begrænser anvendelsen. Billederne skal krediteres som det fremgår af licensbetingelserne. Hvis det ønskes at bruge filene på en afvigende måde, for eksempel med ændret licens, skal der tages kontakt med de enkelte rettighedshavere.

Redaktioner bør være opmærksomme på at genbrug af medier fra Wikipedia/Wikimedia ikke fritager genbrugeren fra de krav som er opgivet i licensen, selvom brugen normalt er fri. Brud på licenskravene kan føre til erstatningsansvar overfor rettighedshaver.

Linking til og fra Wikipedia[rediger kildetekst]

Wikipedia sætter ingen begrænsninger på indgående links til Wikimedias servere, men det bør fremgå af linket hvad der linkes til, og tekst og design skal være i overensstemmelse med god praksis. Dyblinkning til artikler anses for at være en naturlig del af nettet.

Det er ikke tilladt at hotlinke hverken tekst eller medier fra Wikipedia. Hvis en sådan hotlinkning (leeching) sker, vil det medføre blokering af tilgang for de aktuelle adresser. Hotlinkning er metoder til at anvende materiale fra andre servere og placere det i en kontekst på egen server eller tjeneste på en sådan måde at belastningen placeres på Wikimedias servere og linjer mens det fremstår som en del af en anden tjeneste.

Wikipedia linker til andre netsteder som en del af dokumentationen af artikler og materiale. Dette sker i udstrakt grad til netaviser for at dokumentere dagsaktuelle sager og udsagn om personer i encyklopædien. Når en sådan linkning sker, tilstræber vi at den skal ske i henhold til Wikipedias normer, så det fremgår hvad der linkes til og hvem der udbyder webstedet.

Testning ved at indsætte fejl[rediger kildetekst]

Flere journalister har som en del af deres arbejde forsøgt at teste Wikipedia ved at indsætte fejl i artikler, og se hvor lang tid det tager før fejlen bliver rettet. Dette regnes som hærværk, og kan føre til blokering. Hvis et mediehus blokeres, og mediehuset har fælles ip-adresse, vil det medføre at alle mediehusets brugere vil få en besked om vandalismen når de forsøger at redigere i Wikipedia. En sådan blokering vil ikke nødvendigvis blive fjernet igen. At du henviser til at baggrunden for hærværket var en test forbedrer på ingen måde din sag.

Ved bevidst indsættelse af fejl, sker følgende: Artiklen tilbagerulles til en version uden fejl (er der tale om grov trolling vil versionen helt blive slettet fra historikken), brugeren blokeres i en periode, og en meddelelse indsættes på brugerens diskussionsside. På baggrund af loggen over tidligere tilfælde, vil responstiden ved hærværk variere. Som udgangspunkt antages det at brugere handler i god tro, og ukendte hærværksmænd vil derfor få lidt længere snor. Skoler er normalt allerede sortlistet på grund af tidligere aktiviteter og tilbagestilles eller blokeres meget hurtigt, mens mediehuse som regel er ukendte. Dette kan dog variere hvis et medie allerede er sortlistet på grund af tidligere »prøvefejl«.

Vi opfordrer til at tænke på den etiske side ved bevidst at lægge fejl på Wikipedia for at teste systemet. Grov vandalisme på Wikipedia er helt sammenligneligt med grov vandalisme på en netavis. Eneste forskel er at vi har værktøjer som gør det let at tilbagerulle vandalisme, mens de moralske og juridiske implikationer er helt sammenlignelige.

Wikipedia skrives og redigeres af frivillige. Den tid vi bruger på at tilbagestille din »prøvefejl« kunne være brugt på noget mere konstruktivt som fremmer Wikipedias vækst.