Wikipedia:Ugens artikel/Uge 31, 2020

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skoleform af Anne Frank, 1940.

Anne Frank (fulde navn: Annelise Marie Frank, 1929–1945) var en tyskfødt jødisk skoleelev, der var en af de mest kendte og omtalte ofre for Holocaust under anden verdenskrig grundet hendes efterladte dagbog, som er blevet en af verdens mest læste bøger og omsat til teater og film.

Anne Frank var født i Frankfurt am Main af liberale jøder og levede udmærket med jøder og ikke-jøder i Tyskland i mellemkrigstiden. Forældrene opdragede deres børn til at læse meget. Efter nazisternes valgsejr i 1933 oplevede familien en stigende antisemitisme og flyttede til Amsterdam.

Efter tyskernes Invasion af Holland blev familien som de øvrige jøder forfulgt. Anne fik til sin 13-års fødselsdag en autografbog, som hun i stedet brugte som dagbog. Kort efter gik familien i skjul i et baghus, hvor hun skrev flittigt i dagbogen.

4. august 1944 blev skjulestedet stormet af tyskerne, og familien blev indespærret i en fangelejr i Holland. 3. september blev de deporteret til koncentrationslejren Auschwitz, senere til Bergen-Belsen, hvor hun og hendes søster døde, sandsynligvis i februar 1945.

Annes far overlevede og fik datterens dagbog af en nabo. Den blev udgivet i 1947, og blev snart en stor succes og rost for sin dybde. (Læs mere..)